De jaarlijkse Kennisdag is een inspirerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectievraagstukken. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert deze Kennisdag samen met erfgoed- en museumpartners.
Tijdens de workshops focussen we onder meer op vormen van herkomstonderzoek, verbinden van collectiedata, samenwerking met de veiligheidsregio’s en het gebruik van de handreiking collectie-interviews. Ook kunt u aansluiten bij een rondleiding in CollectieCentrum Nederland of een kijkje nemen op de Kennismarkt, waar u onder andere het Rijkserfgoedlaboratorium en het Museumnetwerk Collectie & Informatie kunt vinden.
Aanmelden
Om zoveel mogelijk instellingen de kans te geven aan de Kennisdag deel te nemen is er een maximum van 2 aanmeldingen per instelling. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. U ontvangt een bevestiging per mail.
Het programma bestaat uit drie rondes met verschillende sessies. Bekijk onder 'Workshops' de uitgebreide beschrijvingen.
Tijd
Onderwerp
9.30
Inloop en ontvangst met koffie en thee
Inschrijven voor de workshops
10.00
Welkomstwoord door Susan Lammers, algemeen directeur RCE
10.30
Eerste ronde workshops
12.00
Lunch
13.00
Tweede ronde workshops
14.30
Pauze
14.45
Derde ronde workshops
16.30
Netwerkborrel
Aanmelden voor de workshops kan op de dag zelf. Alle workshops worden tweemaal gegeven om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om mee te doen.
Workshops
In 2023 verscheen de handreiking Collectie-interviews, een samenwerking tussen Knooppunt Sprekende Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De handreiking is een workflow voor het afnemen van interviews en is bestemd voor het (museale) erfgoedveld. Deze handreiking heeft tot doel het beheer, behoud en presentatie van collectie-interviews te ondersteunen op een eenvoudige en op de praktijk gerichte manier. In de workshop bespreken we hoe dat werkt.
Wil je samen erfgoed waarderen met groepen, gemeenschappen of individuen? Wil je meer kennis en verschillende perspectieven betrekken bij het verzamelen, ontzamelen of presenteren van een collectie? Doe dan mee met deze workshop en kom ParticiLeren. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in de verrijking die co-waarderen kan geven én in praktische obstakels die je daarbij kunt tegenkomen. Vervolgens ga je aan de slag met een bouwplaat en een (voorbeeld)casus om een co-waarderentraject op te zetten. Hoe pak je het aan en wat heb je nodig? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de valkuilen? Je gaat naar huis met praktische inzichten en handige tips en tools!
De workshop start met een korte introductie over het WOII Restitutiebeleid. Daarna gaat u zelf herkomstonderzoek doen aan de hand van twee kunstobjecten. Doel is om zoveel mogelijk informatie over de objecten terug te vinden in het beschikbare bronnenmateriaal en daarmee een beeld te schetsen van de route die het object heeft afgelegd voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind volgt een toelichting op de onderzoeksresultaten.
In deze workshop worden voorbeelden gepresenteerd van verbonden erfgoed. Daarna gaan de deelnemers met de applicatie OpenRefine en een in de workshop verstrekte dataset zelf aan de slag met het verrijken van een collectie.
Deelnemers dienen zelf een laptop mee te nemen.
Asbest, kwik, arsenicum, uraniumglazuur... In museale collecties bevinden zich vaak oudere voorwerpen waar stoffen in zijn verwerkt die nu niet meer worden toegepast. Vanwege de historische en culturele waarde kunnen de objecten uiteraard niet worden afgevoerd. Waar let je op als je deze stoffen wilt inventariseren en registreren? Hoe bescherm je jezelf tegen schadelijke stoffen? En met welke wet- en regelgeving houd je rekening? In deze workshop neemt de werkgroep Gevaarlijkse stoffen u mee in de wondere wereld van gevaarlijk erfgoed! We delen opgedane kennis en horen graag waar we bij kunnen helpen en op welke gebieden meer informatie nodig is.
Hoe doe je herkomstonderzoek en wat is daarvoor nodig? Sluit aan bij deze workshop om hier meer over te horen én leren. Naast informatie over het huidige beleid over de omgang met collecties uit een koloniale context, geeft de workshop inzicht in het verrichten van herkomstonderzoek binnen de eigen collectie naar mogelijk onvrijwillig bezitsverlies in het koloniale verleden. Om met concrete voorbeelden aan de slag te kunnen gaan is het prettig als er casussen worden ingebracht. Bent u in uw collectieregistratie een naam van een schenker of verkoper tegengekomen die vragen oproept wegens een mogelijke koloniale context, dan kunt u deze casus inbrengen tijdens de workshop.
Voorbereid zijn op een crisis, klein of groot, kan schade aan erfgoed voorkomen of beperken. Een goede samenwerking tussen erfgoedbeheerder en hulpdiensten kan daarbij belangrijk zijn. Het advies is dan ook om met hen in gesprek gaan, elkaar te leren kennen en elkaars taal en werk te begrijpen om zo aan een duurzame relatie te bouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat dan? In deze workshop verkennen we de mogelijkheden mét brandweer en politie.
CollectieCentrum Nederland herbergt de vier collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het depotteam CC NL neemt u mee door dit bijzondere gebouw en vertelt hoe de vier organisaties zijn opgegaan in één team dat samenwerkt op gebied van beheer en behoud en de logistiek rondom de collecties.
Vanuit de locatie Smallepad 5 zal een pendelbus rijden naar het depot aan de Verbindingsweg 1 in Amersfoort Vathorst.
De informatie over de workshops wordt de komende tijd verder aangevuld.