Groot onderzoek naar Romeinse villa Voerendaal
In de Limburgse gemeente Voerendaal bevinden zich de resten van een monumentaal Romeins villacomplex uit de 2e – 3e eeuw. De villa Voerendaal-Ten Hove is verreweg de grootste van Nederland: de gevel van het Romeinse gebouw mat wel 190 meter. Vandaag presenteerden de provincie Limburg, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Limburgs Museum in Venlo plannen voor een groot archeologisch onderzoek naar deze vindplaats. De villa lag langs de belangrijkste Romeinse weg, de Via Belgica, een belangrijk knooppunt in het netwerk van handel in agrarische producten. Vanwege die functie, en zijn omvang, is de villa van internationale betekenis.
Het is ook de enige villa waarvan vast is gesteld dat er een aquaduct (waterleiding) aanwezig was. Al sinds de 19e eeuw worden er opgravingen verricht op het terrein, maar die onderzoeken zijn nooit eerder in samenhang bestudeerd. Het is een archeologische schatkist die nu voor het eerst wordt geopend. Met het komende onderzoek kan eindelijk het verhaal van dit enorme Romeinse complex worden verteld. Een aanvankelijk klein, lokaal boerenbedrijfje groeide uit tot een grootschalig agrarisch complex dat graanvoorraden leverde aan Romeinse grenstroepen. Wie zorgde voor die verandering? Wie woonden er? Hoe leefden ze? Veel vragen waar archeologen na een grondige uitwerking en analyse van de eerder gedane vondsten een antwoord op hopen te geven.
Het onderzoek dat 3 jaar gaat duren, is mogelijk gemaakt dankzij een investering van ruim €700.000 van de rijksoverheid en de provincie Limburg samen. Het kabinet investeert in deze regeerperiode extra in erfgoed en daarmee ook in archeologie. Onder andere voor het uitwerken van archeologisch onderzoek en het stimuleren van publieksactiviteiten is extra geld beschikbaar. De overheidsinvesteringen in erfgoed zijn vastgelegd in de beleidsbrief Erfgoed Telt.