Jolijn Schilder is Museumtalent 2024

Jolijn Schilder (27) is de winnaar van de Museumtalentprijs 2024. De uitreiking vond plaats tijdens het Museumcongres op 14 november 2024. Jolijn onderscheidt zich als jonge erfgoedprofessional door haar betrokkenheid bij het restauratieproces van De Stier van Paulus Potter. Ze houdt daarbij vakinhoudelijke kennis over het restaureren zoals kunstenaarsmaterialen, de veelzijdigheid van verflagen en de impact van klimaatomstandigheden scherp in het oog.

Het moment dat Jolijn Schilder, tussen de andere finalisten, tot winnaar wordt benoemd.
Beeld: ©Museumvereniging / ByRox
Van links naar rechts: Emma Verweij, Jolijn Schilder en Tom Quist.
De winnaar houdt haar orkonde en kunstwerk vast.
Beeld: ©Museumvereniging / ByRox
De winnaar van de Museumtalentprijs 2024

Jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de 12 uitstekende professionals die kandidaat zijn gesteld voor de editie 2024 van de Museumtalentprijs. Waar Jolijn zich mee onderscheidt, is de mate van zelfstandigheid waarin zij zich weet te bewegen in een vrij traditioneel georganiseerd museum . De manier waarop zij de connectie maakt tussen inhoud en publiek zet aan tot het omhoog tillen en verder professionaliseren van het vak restaureren, dat veelal wordt gezien als een ‘achter de schermen’-activiteit. Het is niet voor niets dat het Mauritshuis met regelmaat een beroep op haar doet om tijdens bijeenkomsten van vrienden, donateurs en sponsoren een presentatie te geven over het project De Stier.

De winnaar

Jolijn werkt als schilderijenrestaurator in het Mauritshuis in Den Haag. Ze begon in januari 2021 als stagiaire in het restauratieatelier van het museum en sprong er meteen uit als een enthousiaste, gepassioneerde restaurator en onderzoeker. Sinds voorjaar 2023 heeft Jolijn een tijdelijke aanstelling gekregen voor het project Potterkijkers, waarin zij samen met Mauritshuis-restaurator Abbie Vandivere verantwoordelijk is voor het onderzoek en de restauratie van De Stier (1647) van Paulus Potter. Een restauratie die wordt uitgevoerd op zaal voor het oog van de bezoekers aan het Mauritshuis. In het ‘Team Stier’ heeft Jolijn een cruciale rol gespeeld: zowel organisatorisch, door in de voorafgaande jaren voorbereidingen te treffen zodat onderzoek en restauratie mogelijk is in een speciaal daarvoor gebouwd atelier op zaal, als zowel inhoudelijk, door voorafgaand diepgaand onderzoek verricht naar de materialen, technieken en de restauratiegeschiedenis van de Stier. Jolijn werkte in afstemming met de Educatie en Programmering afdeling van het Mauritshuis aan de ‘Stier-zaterdagen’ reeks waar ze interactieve presentaties verzorgde met laagdrempelige informatie over het werk.

Uitreiking en prijs

De uitreiking vond plaats op 14 november 2024 tijdens het Museumcongres georganiseerd door de Museumvereniging. Jolijn ontvangt als Museumtentalent een geldprijs van €3.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Charmaine de Heij. Met het geldbedrag kan Jolijn een eigen ontwikkeltraject invullen en kiezen voor een studiereis, opleiding of ander doel om haar carrière een stap verder te helpen. De twee andere finalisten ontvangen elk €1.500 voor een soortgelijk doel.

Alle finalisten, samen met Susan Lammers, met hun oorkondes van de Museumtalentrprijs 2024
Beeld: ©Museumvereniging / ByRox
Van links naar rechts: Emma Verweij, Susan Lammers, Jolijn Schilder en Tom Quist.

Finalisten

We hadden nog twee geweldige finalisten:

  1. Emma Verweij (28) is projectmedewerker collectieregistratie bij het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Momenteel speelt Emma een belangrijke rol bij de registratie van de nieuw verworven collectie 'Receptie van Egypte'. Deze collectie omvat een breed scala aan voorwerpen zoals filmposters, sculpturen, speelgoed, keramiek, porselein, memorabilia en andere items die de fascinatie voor het Oude Egypte reflecteren. Het beschrijven van deze nieuwe collectie is een belangrijke en uitdagende taak die het RMO aan Emma toevertrouwt, juist omdat zij de Egyptologie hier kan koppelen aan kunstnijverheid en moderne materiële cultuur. Verder weet Emma de archeologie met toegepaste kunst en design te combineren en vakkundige problematische aspecten in stereotyperingen te adresseren en erkennen.
  2. Tom Quist (31) herkomstonderzoeker bij het Wereldmuseum, die publiekslocaties hebben in Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Hij was de jongste auteur in het team van gerenommeerde onderzoekers van PPROCE; het door het Wereldmuseum, NIOD en Rijksmuseum geïnitieerde Pilotproject 'Provenance Research on Objects of the Colonial Era' (2019-2022). Tom weet samen met zowel de ‘eigen’ conservatoren, als onderzoekers en museumprofessionals in herkomstlanden goede contacten te onderhouden. Deze teamgeest is essentieel om op lange termijn als museum, erfgoedveld en in den brede als Nederland het belang van herkomstonderzoek naar collecties uit een koloniale context uit te dragen.

Bekijk de introductievideo's van de drie finalisten via ons YouTube kanaal en lees hier het Juryrapport Museumtalentprijs 2024.

Over de Museumtalentprijs

De Museumtalentprijs is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de (museale) collecties in Nederland. Kijk op de pagina Museumtalentprijs voor meer informatie over deze talentprijs voor jonge erfgoedprofessionals.