Nieuwe 3D virtuele tour van de Rooswijk

In 2017 en 2018 hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Historic England de Rooswijk onderzocht en opgegraven. De Rooswijk was een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Vandaag precies 279 jaar geleden (10 januari 1740) verging het schip op de Goodwin Sands, voor de kust van Engeland. Het wrak lag lange tijd verscholen onder de golven op de bodem van de zee, verborgen voor iedereen, behalve voor een beperkte groep duikers. Tot nu! Als onderdeel van het project heeft MSDS Marine, de uitvoerder van het archeologisch onderzoek, nu een virtuele tour van de wraklocatie Rooswijk gemaakt, in samenwerking met alle #Rooswijk1740 projectpartners. Nu kunnen duikers en niet-duikers de site verkennen.

De Rooswijk1740 is nu ook te bewonderen via een virtuele rondleiding.
Beeld: ©RCE
De Rooswijk1740 is nu ook te bewonderen via een virtuele rondleiding.

Virutele tour brengt ontdekking tot conservering in beeld

Het wrak van de Rooswijk, een Nederlands schip vergaan in Engelse territoriale wateren, is eigendom van de Nederlandse overheid en wordt beheerd door het Verenigd Koninkrijk. Het maakt deel uit van het gedeelde maritieme culturele erfgoed van Europa en om dit te erkennen is dit de eerste van Historic England die in twee talen wordt uitgegeven, Engels en Nederlands. De rondleiding is ook de eerste die de bezoeker meeneemt in het archeologische proces, van ontdekking tot conservering en toont ook de multidisciplinaire aanpak van het project. Archeologen en specialisten zijn te zien in interviews over hun werk. Ze vertellen over de betekenis van de vondsten en wat er is ontdekt over het wrak.

Gevonden munten in het scheepswrak De Rooswijk1740.
Beeld: ©RCE
Gevonden munten in het scheepswrak De Rooswijk1740.

Belang van bescherming

Martijn Manders, programmaleider Maritiem Erfgoed Internationaal bij de RCE en projectleider van het project #Rooswijk1740, zei: 'Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde culturele maritieme erfgoed in Europa en het is belangrijk dat erfgoed instellingen samenwerken om ervoor te zorgen dat sites zoals deze door iedereen worden beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd. Deze virtuele tour zorgt ervoor dat het publiek het wrak van de Rooswijk kan begrijpen en ervan kan genieten. '

Bezoek de virtuele wrak tour op: www.cloudtour.tv/Rooswijk