Nina van der Werf is Museumtalent 2023
Nina van der Werf is de winnaar van de Museumtalentprijs 2023. Zij onderscheidt zich als jonge erfgoedprofessional door haar enthousiasme als collectiebeheerder in Missiemuseum Steyl. Ze weet nieuwe samenwerkingen aan te gaan, ziet overal kansen en heeft een inhaalslag gemaakt op het gebied van beheer en behoud van de collectie. Ook Bram Donders en Jazzy Taihuttu vielen in de prijzen. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Museumcongres op 9 november 2023 in Zwolle.
Over de prijs
De prijs is op 9 november tijdens het Museumcongres uitgereikt in Theater de Spiegel in Zwolle. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Susan Lammers, was daarbij aanwezig. Nina ontvangt als Museumtalent een geldprijs van €3.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Iriée Zamblé. Met het geldbedrag kan zij haar eigen ontwikkeltraject invullen.
Talentvolle allrounder
Nina heeft zich onmisbaar gemaakt voor Missiemuseum Steyl. Naast het beheren van de collectie schrijft zij een collectiebeleidsplan, stuurt vrijwilligers aan, leidt rond, organiseert evenementen en bedenkt educatieve activiteiten. Ze heeft een onderscheidende visie op de (inclusieve) digitale ontsluiting van de collectie en heeft dit onderdeel van beleid gemaakt. Ook voert ze het uit en geeft daarbij leiding aan studenten en vrijwilligers. Nina neemt actief deel aan projecten van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Bijzonder is hoe ze een kastje met herbariumbladen aantrof, dat een botanische verzameling uit Vuurland bleek te zijn. Nina schakelde Naturalis is, die de Chileense botanisch onderzoeker Daniela Salazar Rodriguez naar Nederland haalde voor nader onderzoek. Binnenkort verschijnt een wetenschappelijk artikel over de herbariumbladen met Nina als co-auteur.
Ook prijs voor Bram Donders en Jazzy Taihuttu
De andere twee finalisten van de Museumtalentprijs 2023 zijn Bram Donders en Jazzy Taihuttu. Zij ontvangen elk €1.500 voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject.
Bram Donders is kunsthistoricus en gespecialiseerd in de 19e eeuw. Hij heeft enkele jaren bij het Van Gogh Museum gewerkt als junior conservator en sinds twee jaar is hij werkzaam als onderzoeker bij Museum Boijmans Van Beuningen. Bram weet als kunsthistoricus met een kritische blik te kijken naar de vragen die volgens hem moeten worden gesteld en de methodes die daarvoor gebruikt worden. Hij kreeg dit jaar een NWO Museumbeurs toegewezen voor een onderzoeksproject naar vrouwelijke schenkers en legatoren van Museum Boijmans Van Beuningen, die zwaar onderbelicht zijn gebleven. Daarnaast is hij actief bij Jong VNK en de European Society for Nineteenth Century Art (ESNA).
Jazzy Taihuttu is bij het Stedelijk Museum Amsterdam verantwoordelijk voor onderwijs, waarbij zij de hand uitsteekt naar de jongste (potentiële) bezoekers en hen actief uitnodigt om kunstwerken te ‘ontmoeten’. Door meerstemmigheid, maatschappelijke betrokkenheid en toegankelijkheid centraal te stellen, laat Jazzy zien hoe kunsteducatie een eigentijdse invulling kan krijgen. Hiermee levert zij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling richting grotere diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie in de museumsector.
Bekijk de introductievideo's van de finalisten via ons YouTube kanaal en lees hier het Juryrapport Museumtalentprijs 2023.