Kunst, design en wetenschappelijke collecties

Nederland heeft een rijk verleden als het gaat om het vervaardigen en verzamelen van kunst, design en wetenschappelijke collecties die samen het roerend erfgoed van Nederland vormen. Die collecties bevinden zich in musea, kastelen, historische huizen, overheidsgebouwen, openbare gebouwen en Nederlandse ambassades. De Rijksdienst beheert zelf een deel van de kunstcollectie van het Rijk en maakt die zichtbaar. De Rijksdienst ondersteunt de beheerders van de publiek toegankelijke collecties met kennis en advies.

Lees verder

W.A. Oepts, Quatorze Juillet, 1957, 54,3 x 69,3   cm., schilderij,  schilderkunst,  inventarisnummer: K57153

Bruiklenen

De Rijksdienst wil de zichtbaarheid van de rijkscollectie vergroten door deze actief in te zetten voor permanente en tijdelijke bruiklenen.

Victory Boogie Woogie, P. Mondriaan

Kunstcollectie van het Rijk

De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed beheert de kunstcollectie van het Rijk. Deze collectie is divers en bestaat uit zowel beeldende als toegepaste kunst. De voorwerpen zijn te vinden in musea, openbare gebouwen, ministeries en Nederlandse ambassades of in het depot in Rijswijk.

still uit animatievideo vervreemdingsregeling

Vervreemdingsprocedure

Het Rijk, provincies, gemeenten en andere instituties zoals universiteiten en waterschappen zijn eigenaar van cultuurgoederen. Een deel hiervan wordt namens deze overheden en organisaties beheerd door musea. Om allerlei redenen kunnen eigenaren en beheerders ervoor kiezen om een cultuurgoed te vervreemden. Om dit zorgvuldig te doen is een procedure opgesteld.

Collecties

Restaurator Jennifer Young retoucheert Salomé’s gezicht, 2013.

Dossiers

Ga naar een overzicht van alle dossiers over Collecties

Publicaties

Ga naar een overzicht van alle publicaties over Collecties

Contact

Wandkleed van J.A.C. Frenken. Afbeelding van Madonna met kind. Kleuren rood, wit en blauw. Uit de Toonzaalcollecite van de Rijksdienst.

Indemniteit

De indemniteitsregeling is een garantieregeling waarbij de Nederlandse staat een deel van het risico van een kostbaar bruikleen op zich neemt.