Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
14744
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82947/19
Kadastrale aanduiding
Elburg C 1137
Elburg C 1138
Ellestraat 54, 8081 GG te Elburg
Westerwalstraat 34, 8081 CC te Elburg

Omschrijving

Inleiding

Oorspronkelijk een stadsboerderij op de hoek van de Ellestraat en de Westerwalstraat. Het pand is in de loop der tijd gesplitst in twee woonhuizen, Ellestraat 54 en Westerwalstraat 34.

Omschrijving

Stadsboerderij (nu dubbel woonhuis) uit de 17e eeuw van twee bouwlagen onder met pannen gedekt wolfsdak; bakgoten op eenvoudig geprofileerde klossen. De gevel aan de Ellestraat is ontpleisterd en is symmetrisch van opzet met centraal een deur met bovenlicht en links en rechts een schuifvenster met niet oorspronkelijke roedenverdeling en luiken. Op de verdieping twee T- vensters waarvan één met recent aangebrachte luiken. Aan de linkerzijde van de gevel twee kleine kelderraampjes. Alle openingen hebben eenvoudig geprofileerde omlijstingen. De twee rechterkozijnen hebben nog een geprofileerde sierlijst. In de gevel eenvoudige muurankers.

De gevel aan de Westerwalstraat is geschilderd en heeft drie schuifvensters met roedeverdeling en een deur met bovenlicht. De gevel wordt beëindigd door een eenvoudige bakgoot. Aan de achterzijde heeft het pand over een lengte van ca 5 meter een binnenplaats over de halve breedte van het pand.

Waardering

Voormalige stadsboerderij van typologisch belang als voorbeeld van een 17e eeuwse, redelijk gaaf bewaard gebleven stadsboerderij die later is veranderd in een dubbel woonhuis. Van stedenbouwkundig belang als hoekpand op de hoek van de Ellestraat en de Westerwalstraat in het beschermde stadsgezicht van Elburg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)