Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
15029
Complexnummer
507059 - Snouck van Loosenhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82775/153
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen F 3350
Dijk 34, 1601 GJ te Enkhuizen
Dijk 36, 1601 GJ te Enkhuizen

Omschrijving

Inleiding

Het Snouck van Loosenhuis bestaat uit een achttiende-eeuws woonhuis met koepel. Beide zijn gesitueerd op de Dijk in de Oude Haven van Enkhuizen. De zeer vermogende koopman en burgemeester Dirk Semeyns van Loosen (1696-1757) was de bouwheer. In 1786 kwam het pand in handen van zijn neef Dirk Elias van Loosen (1738-1812). Op diens initiatief werden twee belendende percelen gekocht en werd het pand aan de linkerzijde vergroot. Hierdoor kreeg het pand een centrale gang met aan weerszijden rijk gedecoreerde kamers: links kamers in neoclassicistische stijl en rechts kamers in rococostijl. In 1893 kwam aan de achterzijde een forse vleugel tot stand voor de opvang van zes of acht ongehuwde vrouwen of weduwen. Hiertoe werden het achttiende-eeuwse trappenhuis en het achterhuis gesloopt. Daarvoor in de plaats ontstond een nieuw achterhuis met acht appartementen en een nieuw trappenhuis. Verder werden installaties aangebracht en nieuwe plafondschilderingen geplaatst.

Omschrijving

Het WOONHUIS kent een centrale gang met rijke vertrekken aan weerszijden. De voorgevel is voorzien van twee soorten natuursteen. Zo is de plint met hardsteen bekleed en de rest met Oberkirchner zandsteen. De voorgevel is zes traveeën breed en kent een ingang in de vierde travee van links. Het linker geveldeel in neoclassicistische stijl oogt vrij sober. Het rechter geveldeel is vormgegeven in rococostijl en is weelderig versierd met wapenschilden en siervazen. Voor de gevel bevinden zich een hoge stoep met stoeppalen en kettingen. Inwendig: centrale gang met marmeren lambrisering en vloer, stucreliëfs als supraporten, panelen en plafonds; vier deuren in gezwenkte omlijstingen. Rechts vertrekken met omlijsting van de gesneden vleugeldeuren. Achterkamer met schouw met marmeren mantel en snijwerk op de boezem, waarin schilderstukje door de Haagse schilder Pieter Terwesten. Beide kamers met donkerrood velours d'Utrecht bespannen. In de achterkamer twee servieskasten naast de schouw. Plafondindeling oud. Linker vertrek, aangekleed door Posthumus Meyes met achttiende-eeuwse elementen, vertrek lambris waarboven goudleer uit 1742; schouw met marmeren mantel en gesneden boezem waarin schilderstuk door Mattheus Terwesten, 1742. Plafond met oude indeling. Koepel met buffetkast en schouw met grijs marmeren mantel. Betimmering. Plafond met geschilderde medaillons en middenstuk. De voorgevel van de koepel is eveneens uit hardsteen en Oberkirchner zandsteen opgetrokken en in rococostijl gestileerd. De voorgevel met kuifstuk kent een driezijdige sluiting door afschuinde hoeken aan weerszijden. In de gevelvlakken is telkens één venster gevat. Voor de gevel bevindt zich een hardstenen stoep met stoeppalen, ter hoogte van de afgeschuinde hoeken staan smeedijzeren hekken. Inwendig bezit de koepel nog veel elementen uit de bouwtijd: een beschilderd plafond, betimmeringen, een schouw, een buffetnis en een secreet. De woning en de koepel worden van elkaar gescheiden door een poortje met een bekroning.

Waardering

Het WOONHUIS en de koepel zijn van algemeen belang: - vanwege de architectuurhistorische waarde door de bouwgeschiedenis, vanwege de esthetische kwaliteiten, de toegepaste ornamentiek, detaillering en bewaard gebleven interieurelementen; - vanwege de zeldzaamheidswaarde van met name het interieur van het woonhuis en de koepel; - vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een achttiende-eeuws woonhuis; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507059. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)