Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
15286
Complexnummer
387932 - Erve Berenbroek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/66
Kadastrale aanduiding
Lonneker AD 151
Berenbroeksweg 38, 7542 PK te Enschede
Berenbroeksweg 40, 7542 PK te Enschede

Omschrijving

BOERDERIJ. De aan moderne eisen van confort aangepaste boerderij met middenlangsdeel en, te rechterzijde, een bovenkamer, is opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak tussen met hout beschoten puntgevels, waarlangs windveren met stiepelteken; houten waterlijst op de overgang van houtbeschot naar muurwerk.

De voorgevel is uitgerust met een opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in aardig geprofileerde houten omlijsting met verkropt kroonlijstje, terzijde waarvan respectievelijk een 16-ruits raam met opgeklampte halve luiken, en twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) met halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken. Links van de deuromlijsting eenvoudige gevelsteen met het opschrift "HENDRIK BERENBROK GESKEN HEVTINK EL 1771".

De detaillering van de zijgevels en van de achtergevel, met onder meer halfrond gesloten "verglaasde" niendeuren, is als gevolg van een aanpassing aan niet-agrarisch gebruik, ten dele niet meer oorspronkelijk. Boven de baanderdeuren sluitsteen met opschrift "DIE:OP:GODT:BETROUT HEEFT:WEL:GEBOUT GBB 1797" en jaartalankers 1797.

De aangebouwde bovenkamer is eveneens opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt ook gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak met houtbeschoten puntgevel, waarlangs windveren; staafankers. In de voorgevel opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in eenvoudige houten omlijsting, terzijde waarvan een, respectievelijk twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) en opgeklampte halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken; in de kopgevel twee dito ramen met beganegronds 16-ruits beneden- en bovenlicht en opgeklampte luiken, en in de top twee 9-ruits raampjes met opgeklampte halve luikjes; rollaag, respectievelijk 1 1/2-steens hanekam; staafankers.

In de achtergevel opgeklampte strokendeur, terzijde waarvan twee 9-ruits ramen met opgeklampte halve luiken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 387932. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)