Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
15599
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/30
Kadastrale aanduiding
Ferwerd E 527
It Kleaster 1, 9172 GL te Ferwert

Omschrijving

18e eeuwse kop-hals-romp boerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en vrijstaande schuur; het bedrijfsgedeelte is met ankers gedateerd 1789.

Kop en hals zijn mogelijk vroeger in de 18e eeuw te dateren; beide zijn opgetrokken uit baksteen en hergebruikte kloostermoppen, die mogelijk nog afkomstig zijn van het klooster Foswerd; de kop wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak tussen puntgevels; waarvan die der voorgevel vlechtingen heeft, twee schoorstenen, zesruitsschuifvensters in de linkerzijgevel; smal 10-ruits venster en jongere vensters in de voorgevel; staafankers. De hals wordt gedekt door een zadeldak van golfjespannen; zesruitsschuifvensters.

Het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; voorschild en onderste randen der zijschilden zijn met pannen gedekt; doorreed met dubbele deuren, staldeur en twee vensters met gietijzeren tracering in achtergevel doorreed met dubbele deuren en jonger venster in voorgevel; staafankers.

De in langsrichting aangebouwde bakstenen schuur wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; verschillende deuren en vensters met gietijzeren tracering. Staafankers.

De kleine schuur op opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; de topgevelvelden zijn met hout beschoten; windveren; makelaars; grote inrijdeuren.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)