Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
15618
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82692/75
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Hallum C 2162
Kerkpad 1, 9074 BX te Hallum

Omschrijving

Herv. Kerk. Grote gotische dorpskerk op door ringweg omgeven kerkhof, bestaande uit zes traveeën lang schip met vijfzijdige koorsluiting in 1877 vernieuwd, aanbouwen aan de vierde travee aan noord- en zuidzijde, waarvan die aan de zuidzijde door zadeldak tegen topgevel, die aan de noordzijde door zelfstandig dak door spits torentje bekroond, gedekt worden.

Aan de noordzijde zeer rijke omlijsting van de vensters en klimmend boogfries aan de uitbouw, die overigens ook zeer oud tufstenen muurwerk vertoont en een restant van een oudere kerk kan zijn.

In drie geledingen opgaande toren uit 1806.

De kerk bezit een 18e eeuwse preekstoel, rijk gesneden met bijbehorende trap, achterschot, klankbord, doophek; drie herenbanken, groot orgel uit 1811, drie rouwborden en een groot aantal (onzichtbare) grafzerken. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk in 1810 door A. van Gruisen gemaakt. In 1871 uitgebreid met een vrij Pedaal door W. Hardorff. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. van Wou en J. ter Steghe, 1542, diam. 140,5 cm., en één van J. Noteman, 1648, diam. 120 cm.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk