Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
19195
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82657/98
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Haarlem D 8215
Groot Heiligland 62, 2011 ES te Haarlem

Omschrijving

Voormalig OUDEMANNENHUIS met BINNENPLAATS, in 1608 gesticht. In 1810 Nederlands gereformeerd Weeshuis in 1866 Burgeravondschool, in 1917 Stedelijk Museum Frans hals museum. Vier om de binnenplaats opgetrokken vleugels waarvan het westelijke en het poortgebouw in het midden van de oostelijke vleugel tot de oorspronkelijke bouw behoren.

Westvleugel met gestrekte bakstenen gevel, begin 17e eeuw, met zandstenen blokken in vensterneggen en ontlastingsbogen, midden een trapgevel met zandstenen klauwstukken. Twee Ovale gebeeldhouwde medaillons, wapens Holland en Haarlem en 1608; bekronend fronton. Open koepel op het dak, 1820. Deuromlijsting en bovenlicht tweede deel achttiende eeuw.

Inwendig eetzaal met balksleutels, kraagstenen en bestrate vloer intact gebleven, zeventiende eeuw.

Poortgebouw aan het Groot Heiligland omstreeks 1600, sterk gerestaureerd beeld van een oude man, begin zeventiende eeuw. Aan de zijde van de binnenplaats de poortopening, profielstenen met bergsteenblokken, dorische pilasters die hoofdgestel dragen, maskerkoppen en gebeeldhouwde stenen.

Aanleg van de binnenplaats bestaande uit vier tuinvakken, van elkaar gescheiden door vierarmig kruis van oorspronkelijke klinkerbestrating met natuursteenbanden, zonnewijzer op natuurstenen pedestal en pomp met waterbak tegen zuidvleugel.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid