Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
333033
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82862/105
Kadastrale aanduiding
Dwingeloo M 906
Westeinde 59, 7991 RT te Dwingeloo

Omschrijving

Vermoedelijk omstreeks het midden der 19e eeuw tot boerderij verbouwd BOUWHUIS dat, samen met het inmiddels niet meer bestaande linkerbouwhuis, behoort tot de in aanleg 17e-eeuwse en oudere maar wat uiterlijk betreft vroeg-18e-eeuwse (1717) havezathe Oldengaerden.

Boerderij op L-vormige plattegrond, bestaande uit deels nog 18e-eeuws of in aanleg ouder linkerbouwhuis, dat als woning dienst doet en vermoedelijk midden 19e-eeuws aangebouwd bedrijfsgedeelte met zijlangsdeel.

Het vroegere bouwhuis opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met aan achterzijde even doorgetrokken achterschild; aardig gesneden windveren en doorhangende versieringen langs de geveltoppen; schoorsteen met bord en klokketorentje onder ingesnoerde overhuiving; klokje; staafankers.

In de voorgevel te weerszijde van getoogd gesloten dubbele inrijdeuren respectievelijk dito gesloten negenruitsstalvensters; rechtgesloten schuifraam met vast kalf, zestienruits beneden- en tienruits bovenlicht en luiken; dito gesloten opgeklampte deur met achtruits bovenlicht; hardstenen vensterbanken; kelderlicht. In de linkerzijgevel dito schuifraam en halfrond gesloten schuifraam met vierruits onder- en V-vormig getraceerd bovenlicht. De rechterzijgevel te halver breedte aan de voorgevel van het bedrijfsgedeelte aangeheeld en blind. De indeling der achtergevel is weinig oorspronkelijk. Boven alle deur- en raamopeningen 1/2 steens rollaagjes.

Het aan de voorzijde ten opzichte van het vroegere bouwhuis terugspringende bedrijfsgedeelte eveneens opgetrokken uit baksteen en gedekt door een eveneens met pannen belegd aan achterzijde afgewolfd zadeldak; rond venster en aardig gesneden windveren in, respectievelijk langs de geveltoppen der voorgevel en eenvoudige geprofileerd uilegat en dito windveren in, respectievelijk langs de geveltoppen der achtergevel; staafankers. Dubbele getoogd gesloten inrijdeuren met mandeur in de voorgevel, in het terugspringende deel en in het overhoekse uitspringende deel der linkerzijgevel; in de overige gevels vensters en deuren van verschillende vorm en afmeting, daaronder halfrond gesloten en wybertvormige stalvensters.

Bouwhuis/boerderij (XVII-XIX of in aanleg ouder) van belang uit een oogpunt van architectuurgeschiedenis en als herinnering aan de oorspronkelijk twee bouwhuizen, behorende bij de in aanleg 17e-eeuwse en ouder doch wat betreft huidige vormgeving hoofdzakelijk vroeg-18e-eeuwse (1717) havezathe Oldengaerde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)