Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
39481
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82644/164
Kadastrale aanduiding
Workum A 4267
Noard 44, 8711 AJ te Workum

Omschrijving

19e eeuws PAND (gedateerd 1868) dat bekend staat als het voormalige Stadsburgerweeshuis.

Onderkelderd bakstenen gebouw, bestaande uit begane grond, zolderverdieping voorzien van balcon met gietijzeren balustrade en dakhuis, dat wordt gedekt door een schilddak, belegd met blauwgeglazuurde pannen en is voorzien van twee hoekschoorstenen met borden.

Centrale, omlijste, ingangspartij met dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht; te weerszijden twee getoogde zesruitsschuifvensters, waaromheen bakstenen omlijsting in de vorm van een gedrukte boog die rust op gesneden consoles; onder de vensters houten waterlijsten en twee keldervensters, waarboven 1,5 steens strekken die een hoekig verloop hebben; hardstenen plint; hardstenen trap; geprofileerde kroonlijst met gootlijst op klossen, die a.h.w. wordt ondersteund door houten hoekpilasters met verzonken velden op hardstenen plint; sierankers.

Te weerszijden van het pand met hardsteen beklede poortjes met strokendeuren.

In het boogveld van het ene een driepas met opschrift: ingang in het boogveld van het andere een polychrome zittende vrouwenfiguur; de poortjes worden beëindigd door klauwstukken.

Voor het huis nog enkele stoeppalen.

In het haaks op de achtergevel staande niet in verband gemetselde en derhalve vermoedelijk later aangebouwde gedeelte twee stenen resp. met opschrift en afbeelding van 2 wezen (jongen en meisjes) en opschrift 'BURGERWEESHUIS'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid