Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
41195
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82902/180
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zutphen F 9936
Zutphen F 10941

Kerkhof 3, 7201 DM te Zutphen

Omschrijving

GROTE OF ST. WALBURGISKERK.

In oorsprong romano-gotische kruisbasiliek (dertiende eeuw) met oudere crypt, van welke kerk de hoofdbeuk, middenkoor en het transept, alsmede de onderste vier geledingen van de toren nog over zijn. Tweede helft veertiende eeuw-1427 bouw van een kooromgang met krans van rechthoekige kapellen, even hoog als het middenkoor, Na 1392 raadskapel tegen de oostzijde van het koor gebouwd. Omstreeks midden vijftiende eeuw voltooiing van de verbouwing tot hallenkerk door vernieuwing van de zijbeuken. Toren met vijfde geleding verhoogd. Vierde kwart vijftiende eeuw kapellen in het verlengde der dwarsschipsarmen gebouwd. Noorderportaal met rijk versierde gevel tot stand gekomen. 1561-'63. Librije. Het middenschip heeft zesdelige, het koor en transept hebben vierdelige kruisgewelven met ronde ribben. In de latere uitbreidingen kruisgewelven met uitzondering van de dwarsschipskapellen en het noorderportaal die stergewelven bezitten.
Uitwendig; De toren is bekleed met natuursteen en versierd met getraceerde nissen en lisenen. In de westgevel romano-gotische ingang en daarboven drie lancetvensters. De kerk heeft een schilderachtige bedaking, uit talrijke afzonderlijke kappen bestaand, waarvan die boven de kruising een sierlijk torentje uit 1729 draagt. De toren had aanvankelijk een zeer hoge naaldspits en kreeg na een brand in tweede kwart zestiende eeuw, een houten bekroning van twee achtkanten. De kerk is gerestaureerd van 1890-1919 en na oorlogsschade van 1947 tot heden. In 1948 verbrandde de zeventiende eeuwse torenbekroning, waarbij ook de oude luiklokken verloren gingen. Zeer belangrijke schilderingen in de koorkapellen (ca. 1400 tot eerste kwart vijftiende eeuw) en op de gewelven (vierde kwart vijftiende eeuw-eerste helft zestiende eeuw), gerestaureerd en aangevuld eerste kwart twintigste eeuw.

Inventaris; smeedijzeren grafkroon met jachtvoorstellingen (vijftiende eeuw), rijke, koperen doopvont (Gielis van Eynde, 1527); kansel (ca.1670), grafmonument Van Heeckeren (1706); een romaanse (ca.1200) en vele latere zerken en in de librye kostbare verzameling handschriften en incunabelen op authentieke zestiende eeuwse lezenaars. a. Hoofdorgel. Van oorsprong orgel met Hoofdwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1643 gemaakt door H.H. Baeder. In 1813 ingrijpend gewijzigd door J.W. Timpe. Ombouw van de Hoofdkas tot een orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal. b. Kabinetorgel, in 1813 gemaakt door J.A. Hillebrand.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk