Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
450345
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82715/124
Kadastrale aanduiding
Utrecht C 1944
Lijnmarkt 20, 3511 KH te Utrecht

Omschrijving

Tussen de Lijnmarkt en de Oudegracht gelegen 17e eeuws hoekhuis met overbouwde werf aan de grachtzijde, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap loodrecht op de straat.

De Lijnmarkt is oorspronkelijk een voortzetting van de Oudegracht, waarbij een aantal huizen onder de straat een kelder tot aan de werf hadden. Al in de middeleeuwen werden op de werf huizen gebouwd die tot aan het water werden uitgebreid.

Het huis Lijnmarkt 20 staat eveneens met de achtergevel aan het water, maar laat door middel van een arkade een onderdoorgang vrij. Het huis is vrij gaaf in zijn opzet en heeft een in blokkenpatroon gepleisterde lijstgevel die twee verdiepingen suggereert. Hierin bevinden zich 19e eeuwse schuifvenster en op de beganegrond een vroeg 20e eeuwse winkelpui. De rechter zijgevel is op dezelfde wijze uitgevoerd. De achtergevel is in 1943 vernieuwd, waarbij de oorspronkelijke indeling met arkade is gerespecteerd.

Het huis is van belang uit bouwhistorisch oogpunt en van groot historisch belang vanwege de achtergevel die waardevolle kenmerken vertoont voor het uiterlijk aspect ter plaatse. Het is een van de weinige op de Rijksmonumentenlijst ontbrekende huizen in de reeks huizen aan de Lijnmarkt oostzijde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)