Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459685
Complexnummer
458927 - Bingerden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82873/139
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Angerlo H 299
Bingerdenseweg 23, 6986 CE te Angerlo
Bingerdenseweg 23 A, 6986 CE te Angerlo

Omschrijving

RENTMEESTERSWONING. In rode baksteen opgetrokken rentmeesterswoning onder met grijze pannen gedekt afgeplat schilddak, dat het voorplein aan de ZO-hoek afsluit. De rentmeesterswoning dateert vermoedelijk uit 1786, toen het muurwerk rond het voorplein werd opgetrokken. Dit muurwerk, de rentmeesterswoning en de ten aanzien van de as van het huis symmetrisch er tegenover liggende oranjerie annex dienstwoning vormen namelijk een architectonisch ensemble. Op de Kaart van de Havezathe Bingerden door H. van Heijst uit 1791 staat het grondplan van de rentmeesterswoning aangeduid, zij het dat dit grondplan in deze tijd niet rechthoekig maar L-vormig was. Vermoedelijk dateert het huidige grondplan uit de laatste helft van de 19e eeuw, toen in de gevels van de rentmeesterswoning de huidige kozijnen met vensters met 3-ruitsindeling werden aangebracht; deze kozijnen zwenken aan de bovenzijde naar opzij en aan de zijkanten naar onderen uit.

Voorplein(west-)zijde: centraal twee schuifvensters met 3-ruitsindeling met aan weerszijden een paneeldeur. Het bovenlicht van de rechter paneeldeur en de paneeldeur zijn vanouds geblindeerd. In het bovenlicht van de linker deur is een diefijzer aangebracht. Aan de linker en rechter zijde van deze gevel twee aan voornoemde vensters identieke vensters. De gevel wordt door een kroonlijst (met simaaslijst) afgesloten, die aan de overige gevels omgaat. Linker gevel: twee vensters met 3-ruitsindeling. Achtergevel: centraal twee vensters met 3-ruitsindeling, met links een deur met enkelruits bovenlicht en rechts een blindnis. Aan de linker- en rechter zijde van de gevel een aan voornoemde vensters identiek venster. Rechter zijgevel: twee vensters met 3-ruitsindeling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 458927. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)