Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459712
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/112
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage F 1819
Gravenstraat 2, 2513 AK te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Vrijstaand warenhuis "Maison De Bonneterie" uit 1913 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van J. Cohen uit Amsterdam in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het ontwerp van A. Jacot is in samenwerking met A.H. Zinsmeister, J.L.Crouwel en G.F.la Croix gerealiseerd. Omschrijving.

De Haagse Bonneterie is een vrijstaand modewarenhuis gelegen op het kavel dat wordt omgeven door de Gravenstraat, Buitenhof, Halstraat en de Dagelijkse Groenmarkt, vormgegeven in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung" met historiserende op het classicisme geinspireerde natuurstenen gevels. Het pand telt vier bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn met uitzondering van die aan de Halstraat met Bentheimer zandsteen bekleed en hebben terugliggende vensterrijen die door geprofileerde pilasters van de kolossale orde worden verbonden. De vensters met roedeverdeling in de bovenlichten zijn van hout. De gevel aan de nauwe Halstraat is in tegenstelling tot de andere sober uitgevoerd en opgetrokken in schoon metselwerk. De hoeken van de gevel aan de Gravenstraat zijn afgerond. In ieder van de drie hoofdgevels is een rondboogvormige ingangspartij. Deze ingangstravee van drie vensterassen is telkens licht risalerend uitgevoerd en eindigt als een attiek in het hellend dakvlak. In het fries zijn in deze risalieten de letters "Maison de Bonneterie" aangebracht. Boven de cordonlijst die de parterre afsluit zijn voor de ramen smeedijzeren hekken geplaatst. In het beeldhouwwerk en de ornamentiek van de diverse gevelstenen en ook elders in de gevels is in de keuze van de motieven duidelijk de invloed van de Javaanse kunst te herkennen. Het authentieke interieur met onder meer stucwerk, trappenhuis met kostbare houtafwerking en deuren met koperbeslag heeft een grote ovaalvormige vide met hoge lichtkoepel en op elke verdieping een open balustrade rondom deze vide. De lichtkoepel bestaat uit een imposante glas-in-lood constructie. Waardering.

Warenhuis De Bonneterie is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling; het moderne winkelen waarbij goederen zichtbaar en voor een vaste prijs worden aangeboden. Architectuurhistorisch is het van belang als waardevol voorbeeld van vormgeving in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung; tussen in- en exterieur bestaat een goede samenhang. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke situering aan het Buitenhof en de Dagelijkse Groenmarkt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kledingzaak

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Crouwel, J.L. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
La Croix, G.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Jacot, A. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Zinsmeister, A.H. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur