Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459769
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82884/169
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 2225
Paleisstraat 10, 2514 JA te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Vrijstaande villa in late eclectische stijl uit 1888 op L-vormige plattegrond ontworpen door de architect B.P. Schippers. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Het is een van een groep villa's aan de gebogen Paleisstraat, die werd aangelegd nadat de gemeente van Koning Willem III de koninklijke bezittingen achter het paleis aan de Kneuterdijk had overgenomen. Omschrijving.

Villa, thans in gebruik als ambassade, bestaande uit souterrain, beletage en hoge verdieping onder een met shingles gedekte mansardekap. In de hoek een door een ijzeren sierhek bekroonde ronde toren, waarin de ingangspartij. Boven de kroonlijst bezit de toren een attiekverdieping waarin onder meer gepleisterde blindnissen. De torenvensters zijn voorzien van gebogen glas. De bakstenen lijstgevels zijn versierd met gepleisterde en natuurstenen sierelementen. Deur- en vensteromlijstingen met oreilles, omgeven door geblokte versiering. De hoeken worden gemarkeerd door hoekkettingen van natuursteen. Cordonlijst en geprofileerde waterlijst tussen beletage en verdieping. Het souterrain heeft een gebosseerde bekleding in hardsteen. De gebogen houten voordeur met snijwerk en siertralies in de toren is bereikbaar door middel van een hardstenen bordestrap. De kroonlijst wordt gedragen door eenvoudige consoles, waartussen ronde versieringen. In de mansardekap een authentieke dakkapel. Tegen de sobere bakstenen achtergevel is een houten serre met rijk snijwerk. Vrijwel alle vensters zijn T-vensters in houten kozijnen. Het ijzeren tuinhek met versierde spijlen komt voor in de productencatalogi van de firma's L.I. Enthoven & Co. en De Prins van Oranje. Waardering.

Villa met sierhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk gebied. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van late eclectische architectuur met opvallende toren. Tevens van waarde als onderdeel van een harmonisch en karakteristiek ensemble villa's uit het einde van de vorige eeuw aan de Paleisstraat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schippers, B.P. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur