Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468611
Complexnummer
468610 - 't Aol Hoes
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/32
Kadastrale aanduiding
Beilen W 341
Boermarkeweg 11, 9414 VK te Hooghalen

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ met aangebouwde en verlengde BIJSCHUUR in aanleg eerste helft 18e eeuw en halverwege de 19e eeuw vergroot tot de huidige vorm. De in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde boerderij is van het hallehuistype met middenlangsdeel. Inmiddels is het pand als woonhuis in gebruik waartoe het in de jaren zeventig met zorg is aangepast en gerestaureerd.

Omschrijving.

Boerderij met voorhuis en schuur met een constructie van ankerbalkgebinten met meervoudige schoren; het geheel is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok en kuif; schoorsteen. Het woonhuis heeft 15-ruits schuiframen waarvan het onderste deel met luiken wordt afgedekt door strekken. De oostelijke zijgevel, waarin de deur met bovenlicht, heeft onder de muurplaat een stroomlaag. De kopse gevel heeft twee halfronde gietijzeren zolderramen en gietijzeren rondvenster op de zuidwesthoek. De westgevel heeft onder meer twee deuren en 4-ruits ramen met luiken. Schuurgevel met kleine stalvensters afgewisseld met mestdeuren. Achterzijde met diepliggende baander met loopdeur en overhoeks geplaatst 4-ruits raam; zijwand met staldeur. De aangebouwde verlengde staart heeft een gemetselde basis en een houten opbouw, deels met strobekleding en wordt gedekt door een zwaar geaccentueerde rieten kap met gevlochten stronok. Diverse stal- en wagendeuren.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de verdere ontwikkeling van een ouder boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 468610. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver