Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
46892
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82688/30
Kadastrale aanduiding
Schoorl F 170
Nieuweweg 2, 1871 GJ te Schoorl

Omschrijving

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1932 door B. Merkelbach in opdracht van de familie Dijkstra ontworpen en in 1933 gebouwd geheel vrijstaand vacantiehuis, samengesteld uit een twee bouwlagen tellend woonblok - afgedekt door een plat dak met groot overstek en geprofileerde daklijst - en een lage op het N.W. georienteerde zijvleugel onder bolrond golfplaatdak, bevattende een garage en bijkeuken; het geheel is opgetrokken in baksteen, met witgeverfde buitenmuren, doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters waarvan de grootte op een vaste maatverhouding is gebaseerd, en met een terras op de Z.hoek dat toegankelijk is via de schuifdeuren oostelijk en westelijk van de Z.pijler en dat wordt beschut door twee windschermen op bakstenen voet haaks op de Z.O.- en Z.W.-gevels, en met een op de N.hoek uitgebouwde schoorsteen.

De ingang bevindt zich rechts in de N.O.gevel, gemarkeerd door een schuin oplopende luifel en de lange vensters op de verdieping, terwijl in het midden het langgerekte trappenhuisvenster is aangebracht met kleine, vierstrooks brede roedenverdeling en links alleen op de verdieping een venster is voorzien.

De Z.O. gevel bevat op de verdieping over de volle breedte een balcon met stalen buisleuning.

Vacantiehuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving (in zowel exterieur als interieur) en situering van algemeen belang als gaaf en representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis