Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468935
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/168
Kadastrale aanduiding
Assen S 1212
Vaart N.Z. 50, 9401 GN te Assen

Omschrijving

Inleiding

Het ca. 1890 gebouwde WOONHUIS is een mooi voorbeeld van een huis met verdieping van het zogenaamde Asser type, dat wordt gekenmerkt door een hoog opgaande middenpartij. Het betreft een van de grotere van de vele waardevolle, voor de gegoede burgerij gebouwde panden aan de Vaart. Als zodanig is het representatief voor de groeiende welstand van vele Assenaren, die kan worden gerelateerd aan de snelle ontwikkeling van hun stad in de negentiende eeuw.

Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken huis telt twee, deels drie bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekt schilddak en een plat steekdak. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel van schone baksteen heeft een hardstenen plint, getoogde vensters onder strekken (eerste en tweede bouwlaag), een geprononceerde middentravee en een entablement met geprofileerde gootlijst, die ook de andere gevels beëindigt. De middentravee is voorzien van een entreepartij die bestaat uit een hardstenen stoep voor een paneel-vleugeldeur met gecanneleerde stolpnaald, geprofileerd kalf en getoogd bovenlicht met imitatie glas-in-lood, alsmede een gesneden bovenrand binnen een omlijsting van op hardstenen poeren staande houten pilasters met casement. Boven de entree staat een op consoles rustende erker met geprofileerde onderlijst, houten borstwering met panelen en getoogde vensters. De erker draagt een balkon met geprofileerde onderlijst en houten balustrade. Hierop komt een porte brisée uit, die evenals de beide vensters in deze bouwlaag rechtgesloten is en wordt afgesloten door een rollaag. De hardstenen stoep heeft aan weerszijden een plaveisel van gele baksteen en een erfscheiding van ronde stoeppalen met kettingen. Zowel de linker als de rechter zijgevel zijn gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De oorspronkelijke indeling van de westelijke zijgevel is gewijzigd bij een verbouwing in 1908 voor de toenmalige eigenaar van het huis mr. E. Pelinck. De eveneens gepleisterde achtergevel bezit een grote dakkapel met plat dak.

Waardering

Het karakteristieke huis (met stoeppalen met kettingen) is van architectuurhistorische waarde als een mooi en gaaf voorbeeld van laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing