Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
476059
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82887/160
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage P 9044
Kerkhoflaan 12, 2585 JB te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Natuurstenen grafmonument van de familie Van Oordt in eclectische stijl, bevattende de graven van G.H.L. van Oordt, zijn echtgenote en hun twee dochters.

Jaar waarin concessie is verleend: 1896.

Gabriel Henri Louis van Oordt vertrok in 1858 naar Nederlands- Indie waar hij als ingenieur werkzaam was. Huwde in 1870 in Batavia met Anna Elisabeth Schuurman. Twee dochters uit dit huwelijk werden bijgezet in het graf: Julie Charlotte van Oordt en Wilhelmina Georgetta Frederika Elisabeth van Oordt.

Omschrijving

Rechthoekig ongeprofileerde liggende en getrapte keldervloer, waarop het grafmonument is geplaatst in de vorm van een rijk geornamenteerde sarcofaag. Achter de aldus ontstane tombe is een staande steen opgericht. De uitgebogen plint van de koffervormige sarcofaag is versierd met gebeeldhouwde klimopbladeren en verlopende rechte banden. De sarcofaag heeft aan de voorzijde ronde geprofileerde handgrepen; het driehoekige veld bovenaan is gedecoreerd met het reliëf van een olielamp. Op de deksel liggen gekruiste palmtakken, bijeen gehouden door lint en krans.

De staande steen is drieledig samengesteld. De rechthoekige en onder uitbuigende sokkel is bovenaan versierd met een omwonden guirlande. De sokkel draagt het middenstuk, dat bestaat uit een vlakke rechthoekige plaat met inscriptie. Deze plaat wordt geflankeerd door ronde zuilen met basementen en kapitelen waarop het hoofdgestel en fronton als bekroning rusten. Op het fronton onderscheidt men het familiewapen met de twaalfpuntige ster van Van Oordt; het wordt omgeven door bladranken waaruit papaverbollen en lelies spruiten, alsmede palmbladeren en het kruis.

Voor het graf - dat linksonder aan de zijkant van de staande steen is gesigneerd Laurent Philip & Co, Den Haag - staan drie vierkante naar boven taps toelopende palen die worden bekroond door een palmetmotief.

Op de schacht dragen ze aan de voorzijde het reliëf van een uitgedoofde fakkel. Ooit waren deze palen met elkaar verbonden door middel van zware bronzen kettingen.

Grafische verzorging: deels verdiepte en vergulde, deels verheven Latijnse kapitaal.

Materiaal: getrapte keldervloer, hardsteen; monument en staande steen, wit marmer.

Afmetingen: lengte 290 x breedte 160 x hoogte 100 cm (sarcofaag); hoogte 280 cm (staande steen).

Tekst: Op staande steen verheven: FAMILIE VAN OORDT Op marmeren plaat daaronder, verdiept en verguld: HIER RUSTEN/A.E. VAN OORDT-/SCHUURMAN/12 MEI 1851/18 AUGUSTUS 1896/G.H.L. VAN OORDT/2 OCTOBER 1835/9 FEBRUARI 1918/J.C.ARIENS-/VAN OORDT/13 MEI 1871/20 NOVEMBER 1917/W.G.F.E. VAN OORDT/25 APRIL 1873/8 AUGUSTUS 1923/ Waardering

Grafmonument van cultuurhistorisch en typologisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een rijk geornamenteerde sarcofaag met staande steen in eclectische stijl, geplaatst op grafkelder.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Philips, Laurent & Co ; Conversie MRS
aannemer / uitvoerder