Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478013
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/157
Kadastrale aanduiding
Vries P 4563
Brink 2, 9481 BE te Vries

Omschrijving

Inleiding

In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door aannemer-timmerman R. Smeenge uit Tynaarloo. In 1964 is in opdracht van de Nederlands Hervormde kerk aan achterzijde een overigens buiten de bescherming vallend verenigingsgebouw bijgeplaatst.

Omschrijving

Verdiepingloos en deels onderkelderd woonhuis gebaseerd op een rechthoekig bijna vierkante plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een afgeknot, inzwenkend schilddak belegd met een geglazuurde Tuile du Nord; vier schoorstenen met kappen; brede daklijst met geprofileerde goot op klossen. Voorkant met een opgemetselde dakkapel met loggia en borstwering, fronton met oeil de boeuf; openslaande deuren met zijlichten met roedeverdeling waarnaast ramen met een vast kalf. De dakkapellen aan de zijkanten hebben een vergelijkbare opbouw, evenwel zonder loggia. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een paneeldeur met zijlichten, luifel aan trekstangen; bovenlicht. Aan weerszijden aangebrachte erkers gedekt door een met geprofileerde gootlijsten uitgevoerd plat. Vensterbanken van rond gezette, geglazuurde baksteen. De bakstenen gevelopbouw heeft hoekpilasters met taps toelopende basis en ionische voluten. De noordzijde heeft in het midden een ovaal-vormig raam met roedeverdeling waarschijnlijk op de plaats van een opkamer.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch belang mede in relatie tot de (beschermde) Nederlands Hervormde, van architectuurhistorische betekenis vanwege de vormgeving en van stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de Brink en het beschermd dorpsgezicht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing