Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
484139
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82780/53
Kadastrale aanduiding
Helpman M 4428
Esserweg 22, 9722 SN te Groningen

Omschrijving

Inleiding

POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld' met mortuarium en materialenbergplaats, gebouwd in 1924 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in een vormgeving, die ontleend is aan de Amsterdamse School. Het complex is gesitueerd aan de zuidkant van de stad Groningen even ten noorden van de gemeentegrens op een omgracht terrein. De begraafplaats zelf is concentrisch aangelegd met een centrale toegangsas en bezit een aantal bijzondere grafmonumenten en groenvoorzieningen. Het door een gracht omgeven complex is toegankelijk via een brug met bakstenen penanten, natuurstenen koppen en ijzeren brugleuningen. De poort is afsluitbaar met een tweedelig ijzeren hek. De houten fietsenstalling met een vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School is sinds enkele jaren geleden opgeruimd en verwijderd.

Omschrijving

Het dienstgebouw bestaat uit een poortoverbouw met mortuarium en een kantine met materialenbergplaats. Boven de doorgang met afgeschuinde bovenhoeken is de naam 'Esserveld' in typische Amsterdamse School-belettering aangebracht. Het basement is opgetrokken uit paarsbruine mondsteen. De wanden bestaan uit houten, gepotdekselde delen. De schildkappen zijn belegd met rode Tuiles du Nord. Op de nok van de poortoverbouw bevindt zich een karakteristiek vierzijdig, overhoeks klokketorentje, afgedekt met zink en rode leipannen. Op de top staat een zinken piron. Het mortuarium is aan de noordzijde toegankelijk via een houten luifel met geometrische zuiltjes en een deur met zijlichten met glas-in-lood, waarvan de houten kozijnen een gerend verloop hebben. Het complex is toegankelijk via een brug van bakstenen penanten met natuurstenen koppen en ijzeren brugleuningen. De poort is afsluitbaar met een tweedelig ijzeren hek. Inwendig zijn ondermeer van belang de houten banken, de beschilderde banden langs de balken van de overkapping en de kleurige glas-in-loodramen in het mortuarium.

Waardering

POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld', gebouwd in 1924 naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) met een vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp als zuivere representant van de Amsterdamse School-architectuur, alsmede vanwege zijn betekenis binnen de ontwerptraditie van begraafplaatsen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gemeentewerken(Bouma) ; Stad Groningen
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.