Actualiteit gegevens: 22-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
484265
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
30 juni 1995
Kadaster deel/nr: 
5704/3
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
234592 - 579924

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit bebouwing van rond de eeuwwisseling, gebouwd in 1907 in opdracht van levensverzekeringsmaatschappij 'Het Noorden' naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. In 1927 is het gebouw gesplitst in een afzonderlijke beneden- en bovenwoning en daartoe inwendig aangepast. De hal met glazen tochtdeur verkeert nog in de oorspronkelijke staat. De voortuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hek uit de bouwtijd. De zijgevels zijn grijsgestuct en van ondergeschikt belang.De aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Het op een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een afgeknot zadeldak, belegd met een rode kruispan. In het voordakschild een karakteristieke vierdelige houten dakkapel met gebogen fronton. De drie traveeën brede voorgevel heeft een hardstenen plint en is opgetrokken uit oranjekleurige verblendsteen. De iets risalerende ingangstravee heeft een topgevel met houten vakwerk waarin een driedelig erkertje. De regenpijp heeft ankers in de vorm van bladmotieven. In de ingangstravee een bewerkte houten toegangsdeur met geslepen glas, hardstenen kalf, latei en vierdelig bovenlicht en een hardstenen stoep tussen bakstenen muurtjes. Boven de deur een hardstenen balkon op twee bewerkte hardstenen consoles met houten balkonhek. De vensters op de begane grond zijn rechtgesloten onder natuurstenen lateien en hebben bovenlichten met een verfijnde roedeverdeling en geel glas. Boven de segmentboogvormige verdiepingsvensters een doorlopend fries van kleurige tegeltableau's in Art Nouveau-stijl met gestileerde bloemmotieven in geel en groen. In het ingangstravee op de verdieping een rechthoekig tegeltableau met het jaartal 1907. Boven de serre aan de achterzijde is een balkon met gemetselde open balustrade. De voortuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hek. Waardering Woonhuis, opgetrokken in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, zijn gaafheid en vanwege de stilistische kwaliteit van de tegeldecoraties in Art Nouveau-stijl in de voorgevel.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVerlengde Hereweg21A9721 ABHelpmanGroningen
NeeVerlengde Hereweg219721 ABHelpmanGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HELPMANM3030

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Nijhuis, G. ; Stad Groningenarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.