Actualiteit gegevens: 22-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
484324
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 april 1995
Kadaster deel/nr: 
5643/31
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
235023 - 578672

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding LANDHUIS met aangebouwde garage, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1933 in opdracht van Mr.J.H. Reinink naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in de trant van Frank Lloyd Wright. Het gebouw was vanaf 1948 in gebruik als school en na 1960 is het in gebruik genomen als psychiatrische kliniek voor kinderen en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm L-vormige plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwvolumes van twee bouwlagen onder flauw hellende schilddaken met forse overstekken, belegd met zwart verglaasde pannen. Boven een trasraam van bruine baksteen zijn de bakstenen gevels witgepleisterd. Alle gevels zijn asymmetrisch van opzet en bevatten vensters van wisselend formaat met stalen kozijnen en een vierkante roedeverdeling. De langgerekte voorgevel wordt geopend door reeksen verticale vensters. De ingangspartij bevindt zich aan de linkerzijde in de hoek en springt iets naar voren. Rechts van de deur een hoge borstwering van bruine baksteen met hierboven een vierkant, de hoek omlopend venster. De stoep voor de ingang wordt links geflankeerd door een muurtje met plantenbak. Op de verdieping boven de ingang een inpandig balkon met gemetselde borstwering en rechts hiervan een reeks van zes vensters. Het hoekblok bevat in de voorgevel op de begane grond een groot vierkant venster waarvan de bovenste helft een roedeverdeling heeft gekregen en op de verdieping een breed liggend venster. Aan de rechterzijde van de oostgevel een vooruitspringend bouwdeel van één bouwlaag waarin drie vensters. Waardering Landhuis met aangebouwde garage, gebouwd in de in Groningen zelden toegepaste bouwstijl in de trant van Frank Lloyd Wright naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Bovendien is het gebouw van belang vanwege zijn betekenis die het inneemt in het oeuvre van architect Van Linge.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVerlengde Hereweg1919721 ASHelpmanGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HELPMANM6586

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeWrightiaanse stijlstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19331933exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Linge, E. van ; Stad Groningenarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.