Actualiteit gegevens: 22-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
485388
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Insulinde
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 april 1995
Kadaster deel/nr: 
5644/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
234899 - 579103

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding LANDHUIS, genaamd 'Insulinde', vrijstaand gesitueerd met rondom grote parkachtige tuin, gebouwd in 1919 in opdracht van scheepskapitein A.B. Schaap naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een verstrakte Amsterdamse School-stijl. De tuinaanleg is van de hand van de Groninger tuinarchitect J.W. Verdenius. De achter gelegen, verbouwde tuinmanswoning is niet van rijkswege beschermenswaardig. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. De oorspronkelijke natuurstenen schouw van de woonkamer is elders opgeslagen.

Omschrijving Het omvangrijke gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm L-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een mansardedak met aan de voorzijde drie dwarskappen, gedekt met leien. In het voordakschild twee dakkapellen onder lessenaarsdaken. De gevels worden afgesloten door een houten bakgoot op klossen met overstek. De ronde zuidgevel heeft een fors dakoverstek met een zinken goot. De gevels zijn boven een gesinterd trasraam opgetrokken uit roodbruine baksteen. De brede voorgevel is enigszins asymmetrisch van opzet en heeft drie geknikte topgevels. De hoofdingang in het midden bestaat uit een rechthoekig uitgebouwd portaal waarin een houten voordeur met aan weerszijden zijvensters; boven dit portaal op de verdieping een balkon met gemetselde borstwering met smalle keperboogvormige openingen. Links van het portaal is een rechthoekige uitbouw met vensters met een verfijnde roedeverdeling. Rechts van het portaal is een vijfzijdige erker waarboven een balkon met bakstenen borstwering. De vensters op de begane grond zijn rechtgesloten onder rollagen en hebben bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. De verdiepingsvensters hebben een roedeverdeling. Alle vensters hebben natuurstenen vensterbanken. Aan de zuidgevel een opmerkelijke halfronde erker met zeven vensters, die doorloopt over twee bouwlagen. De borstwering is versierd met maaswerk. De noordgevel heeft een zij-ingang met een bakstenen muurtje; naast de ingang een aardige brievenbus van terracotta in de vorm van een kikker. Op de verdieping bevindt zich een loggia met een bakstenen balustrade onder een brede rondboog. De achtergevel heeft op de noordwesthoek een uitbouw met balkon en op de zuidwesthoek een bakstenen balkon op een gemetselde kolom waartussen een breed terras met gekleurde mozaïektegels en dubbele openslaande terrasdeuren. Inwendig ondermeer van belang de oorspronkelijke, gekleurde glas-in-loodramen met in het midden medaillons waarop zeilschepen zijn afgebeeld; in de hal de trap met trapbaluster van tropisch hout, versierd met fraai houtsnijwerk en bekroond met een houten figuur van een scheepstimmerman en het ingangsportaal met marmeren lambrisering en glas-in-loodramen.

Waardering Landhuis, opgetrokken in 1919 in een verstrakte Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's met parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVerlengde Hereweg1679721 ANHelpmanGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HELPMANM2192

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191919exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Huurman, P.M.A. ; Stad Groningenarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.