Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
485400
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82781/131
Kadastrale aanduiding
Helpman M 4362
Hondsruglaan 27, 9722 SC te Groningen

Omschrijving

Inleiding

VILLABUNKER met garage, geheel vrijstaand gesitueerd in grote parkachtige tuin op de plaats van een voormalig 19de-eeuws landhuis, in de Villabuurt aan de zuidkant van de gemeente Groningen, gebouwd in 1936 in opdracht van Prof.dr. H.J.F.W. Brugmans, naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in een traditionele villabouwstijl met invloeden van de landelijke architectuur.

Omschrijving

Het onderkelderde gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en twee zolderverdiepingen onder een hoog opgaand, licht ingezwenkt zadeldak, belegd met een grijze Hollandse pan. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen. Aan de oostkant een aangebouwde garage die aan de zuidkant van een loggia is voorzien met een trap naar kleine zolderberging. De rechtgesloten, smalle stalen vensters hebben een fijne roedeverdeling en hebben enkele, jalouzie-achtige houten luiken die aan één zijde met plaatstaal zijn bekleed. Overdekte ingang aan de noordkant met zware eikehouten voordeur. Ruime, centrale vierkante hal met natuursteen vloer waaromheen de diverse woonvertrekken zijn gegroepeerd. De zuidgevel heeft op de begane grond in het midden brede openslaande stalen terrasdeuren, voorzien van dubbele luiken. Op de verdieping hierboven een inpandig balkon met eikenhouten latwerk. De westgevel heeft net als de oostgevel, reeksen smalle, onregelmatig over het geveloppervlak aangebrachte vensters. Ter plaatse van de zolder is hier in het midden een houten deur met hijsbalk aangebracht, geflankeerd door kleinere vensters met luiken. Hierboven op de tweede zolderverdieping twee kleine vensters. Aan de zuidkant op het zadeldak een kleine dakkapel. De kelder en zolderverdieping zijn voorzien van diverse brandwerende en beschermende voorzieningen tegen dreigende oorlogssituaties. Ondermeer eternit vloeren en zandbakken, plaatstalen capsule, blusinstallatie met waterreservoirs en oefenschietbaan; in de kelder stalen deuren en een onderaardse vluchtgang naar de tuin. De dakkapel is inwendig voorzien van een in staal gevat betonnen schuifluik. Het gebruik van degelijke materialen onderstreept de uitzonderlijke functie als bunker en toont de angst voor een mogelijke oorlog die de opdrachtgever moet hebben gehad.

Waardering

VILLA, gelegen in een met oude bomen omringde tuin, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en de gaafheid van ex- en interieur; vanwege de zeer unieke uitrusting met brandwerende voorzieningen en bescherming tegen dreigende oorlogssituaties een typologische en functionele zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1936
exact
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Linge, E. van ; Stad Groningen
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.