Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
486415
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82752/72
Kadastrale aanduiding
Groningen H 3182
Steentilstraat 2, 9711 GM te Groningen

Omschrijving

Inleiding

WINKELPAND MET MAGAZIJN, markant gesitueerd op de hoek van het Gedempte Kattendiep, het Gedempte Zuiderdiep en de Steentilstraat, gebouwd in 1931 als filiaal vor de Firma De Gruyter naar ontwerp van P. Wilschut uit Den Bosch in een bouwstijl met elementen van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl. Het gebouw is thans nog als winkel in gebruik.

Omschrijving

Het markante gebouw is opgetrokken op een wigvormige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een steil, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte gotische pan. De gevels zijn opgetrokken uit forse roodbruine handvormsteen met brede voegen. De zuidwest hoek van het gebouw kreeg een monumentaal accent in de vorm van een afgeschuinde hoek en een torenachtige opbouw, waarin een verticale raamstrook met kleurig glas-in-lood is aangebracht. De pui van de winkel is bekleed met een blauw en groen getinte betegeling. Boven de voordeur in de afgeschuinde hoek is een rondgezet bovenlicht met glas-in-lood in de stijl van de Art Déco aangebracht. De penanten bezitten kapiteelachtige bekroningen, die versierd zijn met geometrische vormen. In de gevel zijn rechtgesloten vensters aangebracht met zware houten kozijnen met een fijne roedeverdeling. De gevels worden afgesloten door een houten bakgoot met een fors overstek. De uitgebouwde hoek is bekroond met decoratieve keramische elementen. Inwendig nog van belang de oorspronkelijke houten kruideniersschappen en een fraai gekleurd tegelfries met abstracte bloemmotieven.

Waardering

Winkelpand, met een buitengewoon decoratieve en expressieve architectonische vormgeving in een mengeling van de Amsterdamse School-stijl en de Art Déco-stijl naar ontwerp van de Bossche architect P. Wilschut, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, alsmede vanwege het belang van zijn stedebouwkundige situering op de kruising van verschillende zichtassen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kruidenierswinkel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wilschut, P. ; Stad Groningen
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.