Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
486483
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82751/76
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Groningen G 6889
Turfsingel 82, 9711 VX te Groningen

Omschrijving

Inleiding

STEDELIJK GYMNASIUM, genaamd Praediniusgymnasium, geheel vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Turfsingel op het terrein van het voormalige Arsenaal, gebouwd in 1880-1882 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van stadsbouwmeester J.G. van Beusekom in neo-classicistische stijl. In 1923 is door directeur gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer een derde verdieping toegevoegd, die zorgvuldig aan het bestaande ontwerp is aangepast. Aan de oostelijke zijgevel is een grote aanbouw van later datum toegevoegd, die buiten de bescherming valt. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als gymnasium. Het gebouw is in 1993 gerestaureerd waarbij de centrale toegangspartij in oorspronkelijke staat is gebracht.

Omschrijving

Het monumentale schoolgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder vlakke, aan het oog onttrokken schilddaken, belegd met zwarte pannen. De gevels zijn geheel gepleisterd en symmetrisch van opzet. De begane grond en eerste verdieping zijn voorzien van schijnvoegen. De derde verdieping is vlak gepleisterd. De westgevel aan de singelzijde is drie traveeën breed en symmetrisch van opzet. De iets risalerende middentravee wordt geflankeerd door rechtgesloten gevelvlakken met segmentboogvormige, acht-ruitsvensters met stuc sluitstenen. De ingang bestaat uit een dubbele houten toegangsdeur met een hoogbovenlicht en een hardstenen stoep van twee treden. Op de eerste verdieping bevindt zich een venster dat met een rondboog wordt gesloten. Op de tweede verdieping is in de westelijke gevel een loggia aangebracht achter een aedicula-stelling met Ionische zuilen. De hoeken van de gevels en hoekrisalieten zijn voorzien van gepleisterde hoeklisenen. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door borstweringen met verdiepte velden en geprofileerd stuc lijstwerk. De noordelijke zijgevel is eveneens symmetrisch opgezet en bevat hoekrisalieten van drie raamtraveeën breed. De gevel is op dezelfde manier geleed als de westgevel. De lange zuidgevel telt eveneens drie bouwlagen en bevat een breed terugliggend gedeelte met de hoofdingang. Dit centrale deel wordt geflankeerd door hoekrisalieten van drie raamtraveeën breed. Het venster- en decoratieschema komt overeen met de westgevel. De hoofdingang is in een portiek geplaatst met hardstenen stoep en bevat op de verdieping hierboven een drietal rondboogvensters. Op de bovenste verdieping is tussen de hoekrisalieten een loggia aangebracht met Ionische zuilen. De gevels worden afgesloten door een hoog lijstfries met tandprofiel en een geprofileerde bakgoot.

Waardering

STEDELIJK GYMNASIUM, ontworpen in 1880-1882 naar ontwerp van de Groninger stadsbouwmeester J.G. van Beusekom in een gave neo-classicistische stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en zijn zeer zorgvuldige uitvoering in een neo-classicistisch decoratieschema. Het gebouw neemt tevens een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van de architect. Bovendien is het gebouw van belang voor de sociaal-maatschappelijke geschiedenis en voor de geschiedenis van het middelbaar en hoger onderwijs in de stad Groningen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1882
exact
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Gymnasium MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beusekom, J.G. van ; Stad Groningen
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.