Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
498850
Complexnummer
498841 - Hervormde Kerk Valkkoog
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82763/121
Kadastrale aanduiding
Sint Maarten D 722
Bij Valkkogerweg 39, 1744 GB te Sint Maarten

Omschrijving

Omschrijving

De uit 1900 daterende CONSISTORIEKAMER, welke ten noordwesten van de Ned. Herv. dorpskerk is gelegen en daarmee wordt verbonden door middel van een tussenaanbouw, is één bouwlaag hoog op een rechthoekige plattegrond. Het pand wordt gedekt door een zadeldak bedekt met grijze platte Friese pannen. De noklijn van het pand loopt parallel aan de kerk.

De consistoriekamer is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Op de hoeken van de gevels zijn hoeklisenen uitgemetseld die doorlopen tot circa 0,5 meter boven de goot. De kopse zijden van het pand worden door eentuitgevel afgesloten die bekroond is met een natuurstenen decoratie.

De oostgevel bezit op de begane grond een driedelig houten schuifvenster en in de geveltop een ijzeren roosvenster. Deze gevelzijde is versierd met detailleringen van oranje, gele en donkergrijze baksteen. Rondom de vensters en in een horizontale baksteen laag tussen de begane grond en de verdieping bevinden zich deze versieringen. Voorts is de oostgevel met een drietal gietijzeren siermuurankers in rozetvorm versierd. Links onderaan bevindt zich in de oostgevel een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "16 AUGUSTUS 1900 DE EERSTE STEEN AAN DIT GEBOUW GELEGD DOOR N. DEKKER PRESIDENT KERKVOOGD".

De lange noordgevel is door middel van drie uitgemetselde lisenen in vier traveeën verdeeld. In de twee rechter traveeën bevindt zich een houten T-schuifvenster. De overige traveeën zijn blind.

De westgevel bezit op de begane grond een houten schuifvenster en in de topgevel een ijzeren roosvenster. In deze gevelzijde bevinden zich enkele ijzeren muurankers.

De zuidgevel is door de daarlangs gelegen tussenaanbouw die de consistoriekamer met de kerk verbindt, nauwelijks zichtbaar.

Waardering

De consistoriekamer is als onderdeel van het complex van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 498841. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing