Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
499291
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82790/150
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rottevalle D 383
Buorren 25, 9221 TB te Rottevalle

Omschrijving

Inleiding

De PASTORIE is rond 1884 gerealiseerd, vermoedelijk ter plaatse van een oudere pastorie, tegenover de N.H. kerk uit 1724. De onderhorige pastorie heeft nadien dienst gedaan als woonhuis en praktijk van een huisarts.

Tegenwoordig wordt het pand als woonhuis/galerie gebruikt. Een smalle groenstrook voor het huis en een haag vormen de begrenzing met de openbare weg. Rondom de royale achtertuin met berken, fruit- en naaldbomen is een deels in gele bakstenen opgetrokken muur met een korfboog- en een rondboogpoort.

Omschrijving

De voormalige pastorie van twee bouwlagen is gebouwd op L-vormig grondplan. Het schilddak met brede gootlijst is gedekt met zwarte geglazuurde gegolfde Friese pannen. Op de hoeken van de nok en hoekkepers staan drie schoorstenen met schoorsteenborden. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine waalstenen op een gepleisterde plint. De detaillering aan de voorgevel is rijker dan aan de overige gevels. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en wordt afgesloten door een smalle daklijst en een gootlijst. De hoeklisenen hebben een per bouwlaag verschillende detaillering: resp. bestaan deze uit gepleisterde gestapelde blokken en uit een doorlopende bepleistering met spiegels. In het middenrisaliet bevindt zich de dubbele geverfde paneeldeur met getoogd bovenlicht waarin een vergulde levensboom. De deur met tweetreeds natuurstenen stoep is gevat in een geprofileerde omlijsting tot aan de uitkragende rollaag ter hoogte van de onderdorpels met zichtbare oren.

De vensters aan weerszijden van de middenpartij zijn getoogd met een strek.

De vierruitsvensters met bovenlicht op de verdieping waren oorspronkelijk als de zesruitsvensters met metalen roedeverdeling op de begane grond. Het getoogde venster boven de entree op de verdieping heeft een geprofileerde omlijsting en een doorlopende onderdorpel op met gezichtjes gedecoreerde consoles. De achtergevel is ingedeeld met twee rechthoekige vensters op de verdieping, een houten deur met bovenlicht en een getoogd venster op de begane grond. De oostgevel is nagenoeg blind, uitgezonderd een getoogd venster onder strek. De westelijke zijgevel wordt ingedeeld door drie balkondeuren op de begane grond; erboven zijn vernieuwde vensters waarvan er één is dichtgemetseld. De indeling op de begane grond is grotendeels ongewijzigd, en de hal is in redelijk oorspronkelijke staat. De verdieping is verbouwd en in het interieur is veel gewijzigd wat betreft detaillering; zo zijn onder meer de stucplafonds verwijderd.

De pastorie grenst aan de noordoostzijde aan een voormalig koetshuis. Het koetshuis is grotendeels van ouder datum dan de pastorie, uitgezonderd de voorgevel.

Waardering

De voormalige pastorie welke circa 1884 in Rottevalle is gebouwd, is cultuurhistorisch en architectonisch van belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie in relatie met de ertegenover gelegen kerk,

- de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- de eenvoudige maar verzorgde detaillering,

- de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van het dorp,

- de hoge mate van visuele gaafheid in het straatbeeld.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1884
exact
vervaardiging
1880
1890
globaal
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning MRS-aanv. Woonhuis/galerie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
MRS-aanv.