Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
500910
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82759/128
Kadastrale aanduiding
Fijnaart N 192
Oudemolensedijk 20, 4793 TH te Fijnaart

Omschrijving

Inleiding

Woonhuis uit 1685 van het oorspronkelijke boerderijcomplex, liggend op circa vijftien meter afstand van de Oudemolensedijk (die tot 1583 fungeerde als zeewering) en behorend tot de `derde 's-Heeren Hoeve, een van de vijftien pachtboerderijen die de markiezin van Bergen op Zoom stichtte na de inpoldering in 1548 van `Vrouw Jacobsland', later genoemd de `Oude Fijnaartse Polder' of `Oud-Fijnaart'. Het woonhuis werd gebouwd in opdracht van Joost Janse Knook, toen deze de hoeve in 1685 pachtte en volgens het bestek werd de bouw uitgevoerd door Basstiaens Leendertsen. De boerderij was tussen 1801-1809 in het bezit van het `Bataafsch Gouvernement'.

Omschrijving

Eenlaags woonhuis, deels onderkelderd en voorzien van een zadeldak tussen tuitgevels. Gebouwd van IJsselsteen, eind 19de eeuw gepleisterd in blokverband. Ter weerszijde van de langsgevel aan de straat telkens twee vensters (vrijwel alle vensters zijn op kitscherige wijze vernieuwd, de kozijnen zijn echter merendeels nog oud); zuidelijke zijgevel voorzien van jaartalankers `1685'. De indeling (vijf traveeen) bestaat uit een globaal symmetrische opzet met in het midden een doorlopende smalle gang (deel noordelijke wand gesloopt): tongewelfde kelder met opkamer achter de voorste kamer aan de noordzijde. Van de twee oorspronkelijke schouwen zijn alleen nog de schoorstenen met rookkamers aanwezig op de kapverdieping. Balklagen oorspronkelijk, evenals de kap: schaargebint met kromstijlen (korbeels vervangen) en nokgebint.

Waardering

Van monumentaal belang als karakteristiek en in belangrijke mate gaaf bewaard voorbeeld van een 17de-eeuws woonhuis van een boerderijcomplex in de kleipolders van noordwest Brabant. De situering is van belang vanwege de landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)