Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
505205
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82889/25
Kadastrale aanduiding
Amsterdam U 7954
Koningslaan 2, 1075 AC te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Aan drie zijden vrijstaande VILLA, gelegen op de hoek van Koninginneweg en Koningslaan, oorspronkelijk bestemd voor bewoning en gebouwd omstreeks 1885 in neorenaissance-stijl.

Omschrijving

Op een onregelmatige, verspringende plattegrond en in een combinatie van baksteen en natuursteen uitgevoerde villa bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak (waarvan een deel hellend) met uitkragende houten daklijst boven een witgepleisterd fries met voluten.

De villa bestaat uit meerdere bouwvolumes waarbij de rooilijn vanaf de Koninginneweg zigzag-gewijs inspringt.

De gevel aan de Koninginneweg is drie traveeën breed waarbij de midden- en linkertravee ieder in de gevelwand zijn teruggerooid. Linkertravee slechts over beganegrond met bovenliggend balcon. Rechtertravee met een balcon op de tweede verdieping. De gevel van deze travee op de beganegrondverdieping is uitgevoerd in natuursteen. De gevel aan de Koningslaan is drie traveeën breed waarvan de middentravee als risaliet. Gepleisterde, natuurstenen geprofileerde portiek met houten, rechthoekige deur.

De zijgevel aan de Vondelparkzijde (W) is twee traveeën breed.

Rechtertravee uitgevoerd als risaliet over twee verdiepingen uitlopend in balcon. In linkertravee serre op beganegrondverdieping.

Verticaal gelede vensters met houten kozijnen en bovenlichten regelmatig over gehele gevel verdeeld. Gevelwanden verlevendigd door gebruik van cordonbanden, hoek- en sluitstenen en door toepassing van aan vakwerk ontleende decoratiemotieven waarbij het 'stijl- en regelwerk' hier is uitgevoerd in gepleisterd natuursteen.

Aan de straatzijden sierijzeren hekwerk.

N.B. In 1960 is de tweede verdieping uitgebreid met een serre door de architect C. Prins in opdracht van J. de Jong-Dros.

Waardering

Neo-Renaissance villa, gelegen in het Amsterdamse villapark Willemspark van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang wegens de beeldbepalende waarde vanwege de ligging op de hoek van Koningslaan en Koninginneweg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis