Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506463
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82819/194
Kadastrale aanduiding
Kuinre C 386
Burchtstraat 2, 8374 KC te Kuinre

Omschrijving

Inleiding

Het betreft een in opdracht van de Heidemij in ca. 1930 gebouwde woning die in 1941 of 1942 vanuit de Wieringermeer naar Kuinre is overgebracht om te dienen als onderkomen voor personeel dat aan de inpoldering van de Noordoostpolder leiding gaf.

Omschrijving

Op betonnen fundering geplaatste houten ingenieurswoning onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Symmetrische topgevel met drie uitkragende geledingen. Begane grond met horizontaal beschot, verdieping en zolder zijn verticaal beschoten. Draairamen met horizontale roedenverdeling. Achtergevel met moderne, gewijzigde geveltop. Zijgevel met klein aanbouwtje. In de achtertuin een bijbehorend houten schuurtje onder plat dak. Links van het huis een aangebouwde garage.

Waardering

Deze houten woning is architectuur-historisch van belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik, die bepaald zijn door de wens het geheel te kunnen verplaatsen. Als overblijfsel van de wordingsgeschiedenis van de nieuwe polder (die op het oude land met ingrijpende gevolgen gepaard ging) is het gebouw van historisch belang. Omdat van het type ook bij andere inpolderingen niet veel voorbeelden zijn overgebleven, heeft het ook belangrijke zeldzaamheidswaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Ingenieurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden