Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506465
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82819/130
Kadastrale aanduiding
IJsselham T 464
Spinnerslaan 17, 8378 JD te Paasloo

Omschrijving

Inleiding

In de negentiende eeuw was deze buurt een turfkolonie met veel door turfmakers en turfbazen gebouwde woningen zoals deze. Dergelijke zogenaamde vervenershuisjes, die vaak waren samengesteld uit een woongedeelte met een kleine bedrijfsruimte zijn tegenwoordig voornamelijk in gebruik als vakantie- en weekendhuisje.

Omschrijving

Dit voormalige vervenershuisje is in traditionele trant opgetrokken vanuit een rechthoekige platte-grond en heeft een met riet gedekt asymmetrisch zadel-/schilddak en een houten windveer. In de linker zijgevel een krimp. De waarschijnlijk oudere voorgevel is uitgevoerd in handvormsteen en voorzien van onder meer twee zeer kleine zoldervensters met keperboog. Aan de achterzijde zit de toegang in een opgewipt deel van het dak, dat is voorzien van een uilebord met zwanenhalsje. Het interieur van het pand is niet meer origineel.

Waardering

Vervenershuisjes zijn belangrijke herinneringen aan de verveningsgeschiedenis van de streek en zijn derhalve van waarde voor de cultuur-historie en sociaal-economische geschiedenis van de gemeente. Het huisje is, samen met andere, reeds als Rijksmonument beschermde, vervenershuisjes, van belang als karakteristiek onderdeel van het kraggenlandschap.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1870
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Vervenerswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden