Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506467
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82819/92
Kadastrale aanduiding
IJsselham T 702
Binnenweg 2, 8378 JH te Paasloo

Omschrijving

Inleiding

Eind 19e eeuws baarhuis en toegangshek op negentiende eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende eeuwse kerk (RM nr. 39905), die tegenwoordig wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente. De begraafplaats kan worden betreden via het smeedijzeren toegangshek. Het baarhuisje staat ten westen achter de kerk. De grafmonumenten zijn van lokaal/regionaal belang en voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het baarhuisje is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met versierde windveren. In de voorste kopgevel met hoeklisenen bevinden zich zware, getoogde inrijdeuren met sierlijke panelen in beide deurvleugels, een rond venstertje met gietijzeren roosters schuin boven de bovenhoeken van de entree, met daarboven een getoogde uitgemetselde lijst zonder invulling. De twee traveeën lange zijgevels zijn voorzien van getraliede ronde vensters tussen lisenen. In de achterste kopgevel bevindt zich één, eveneens getralied rond venster. Het smeedijzeren toegangshek hangt aan gecanneleerde gietijzeren hekpijlers met smeedijzeren vleugelstukken.

Waardering

Het karakteristieke baarhuisje en het smeedijzeren hek maken integraal deel uit van het ensemble van de overigens veel oudere kerk met het omringende kerkhof. Derhalve en vanwege de functie hebben baarhuisje en hek zowel ensemble- als cultuurhistorische waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Hervormde begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden