Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506635
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82871/140
Kadastrale aanduiding
Maastricht A 7613
Capucijnenstraat 120, 6211 RT te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

In Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1888 in opdracht van M.B. Ulens, overste van de Ursulinen gebouwde SCHOOL.

De school is in de wand van de Capucijnenstraat gesitueerd.

Omschrijving

De school heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond,telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met mulden pannen. Dak met inpandige goot. Dakkapellen onder zadeldakje met geornamenteerd houten overstek waarin een driepas in uitgespaard. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten en hardsteen.

Rechthoekige houten zesruits vensters, rechthoekige dubbele houten deur met bovenlicht. Zowel vensters als deur zijn geplaatst in rondboogvormige lijsten.

Vrijwel symmetrisch ontwerp, dat in de frontgevel voorzien is van negen vensterassen. In de linkerzijgevel bevinden zich blinde vensters. In de rechterzijgevel entree met rechthoekige houten deur. Het geheel kenmerkt zich door een met hardsteen beklede plint, voorzien van kelderopeningen; een bakstenen optrek met hardstenen dorpellijsten en rondboogvormige venster- en deurlijsten in rode profielsteen en voorzien van geel-rood siermetselwerk in de vulstukken. Decoratieve, getande kroonlijst in rode baksteen. Tussen de venstertraveeÙn zijn de smeedijzeren muurankers geplaatst.

Interieur waarschijnlijk in jaren twintig ingrijpend gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

De school is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarde van het pand wordt bepaald door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.Als object van jongere bouwkunst is het een essentiëel onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het gebouw is van zeer groot belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en van importantie in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De school beschikt vanwege de hoge ouderdom over een grote mate van typologische en functionele zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zusters Ursulinen ; Limburg
opdrachtgever
Overste M.B. Ulens