Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506640
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82637/86
Kadastrale aanduiding
Maastricht A 7220 A3
Grote Gracht 1 B, 6211 SR te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Eclecticische WINKELWONING, 1899, gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Hollman in opdracht van dhr. J. De Vries. Het pand is gesitueerd in de gesloten wand van de Grote Gracht. In 1980 werd de oorspronkelijke winkelpui uitgebroken ten behoeve van een doorgang naar het winkelcentrum Entre Deux. Deze doorgang is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De voormalige winkelwoning heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met grijze mulden pannen, een uietorentje en een ingesnoerde spits op de dakkapel voorzien van leien. In de erker doorlopende gootlijst op consoles, waartussen decoratief tegelwerk.

Het toegepaste bouwmateriaal is gele baksteen, hardsteen, smeedijzer, stucwerk, veelkleurig geglazuurd tegelwerk en hout.

Rechthoekige houten T-vensters, rechthoekige houten vensters met bovenlicht, rechthoekige houten vensters met decoratieve bovenlichtgeleding. Rechthoekig, ongeleed houten venster. Rechthoekige, dubbele houten balkondeuren. Rondboogvormige, gesloten vlakke deur voorzien van bovenlichtverdeling in zonmotief.

Pand met lijstgevel over twee verdiepingen, aan de oostzijde gedomineerd door een houten dubbele erker. Deze erker rust op een hardstenen vloertje waarvan de onderste kraagsteen met een vergulde ramskop gedecoreerd is. De driezijdige erker loopt boven de gootlijst uit in een uietorentje. De eerste bouwlaag is voorzien van een hardstenen bekleding in rustica-verband, de oorspronkelijke winkelpui is uitgebroken. Onder de erker is de woonhuisdeur gesitueerd. De tweede en derde bouwlaag bestaan uit muurvlakken van gele baksteen, horizontaal geleed door hardstenen waterlijsten, verlengde vensterdorpels en lateien. De vensterlijsten zijn versierd met gestucte composietkapitelen en gekleurd tegelwerk in de vulstukken en vensterspiegels. Deze vorm van ornamentiek keert terug in de houten erker. Onder de kroonlijst bevinden zich twee gestucte gevelplaquettes met het opschrift "ANNO" en "1899". Daartussen twee smeedijzeren ankers. Boven de voormalige winkelpui bevindt zich een balkon met smeedijzeren hekwerk.

De achtergevel van het pand is gebouwd op de oude stadswal.

Waardering

De voormalige winkelwoning is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl ; het belang voor de geschiedenis van de architectuur en vanwege de esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de uitermate rijke ornamentiek.

Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, overigens met uitzondering van de eerste bouwlaag, en de typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1899
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hollmann, J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Vries, J. de ; Limburg
opdrachtgever