Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506712
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82821/60
Kadastrale aanduiding
Maastricht A 7180
Keizer Karelplein 16, 6211 TC te Maastricht
Keizer Karelplein 17, 6211 TC te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Dubbel HERENHUIS in eclectische stijl, 1898, in de gesloten wand van het Keizer Karelplein. Het pand werd gebouwd in opdracht van L. Sougniez, naar een ontwerp van architect Joseph Hollman, op de locatie van een achttiende eeuwse voorganger, waarvan een deel van de gewelfkelders en de opgaande vakwerkmuren in het nieuwe achterhuis werden geïntegreerd.

Omschrijving

Dubbel herenhuis, bestaand uit een boven- en een onderhuis, met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping. Het geheel is gebouwd op een U-vormige plattegrond.

Het hoofdvolume wordt gedekt door gecombineerd mansarde- en zadeldak.

Het dakschild is gedekt met leien in schubdekking, de overige dakvlakken met kruispannen. Twee zinken osseogen met houten sieromlijsting.

Bakgoten op consoles.

Het herenhuis heeft een symmetrische lijstgevel met drie vensterassen.

In de eerste laag een hardstenen plint met souterrainvenster inclusief rooster, doorlopend in de hardstenen dorpellijst en traceringen van de drie centraal geplaatste vensters: een rechthoekig houten T-venster, geflankeerd door twee rechthoekige houten vensters met bovenlicht. De eerste bouwlaag is voor het overige voorzien van stucwerk in imitatie-rustica. In de flankerende assen bevinden zich twee identieke paneeldeuren met bovenlicht en smeedwerk roosters.

Vanaf de tweede laag is de gevel opgetrokken in gele baksteen, gemetseld in kops verband en voorzien van geprofileerde vensteromlijstingen, kuiven in diamantkopvorm en speklagen. In de tweede laag een in de middenas geplaatst balkon met balusterzuilen, door doorlopend in de onderdorpels van de flankerende rechthoekige houten T-vensters. Een rechthoekige, dubbele houten balkondeur waarvan de lijst is voorzien van een architraaf.

In de derde laag een drietal rechthoekige houten T-vensters. De lijst van het middenvenster wordt bekroond door een fronton en heeft een borstwering met een reeks balusterzuilen. Kroonlijst met bakgootconsoles, waartussen casettes en boven het fronton het opschrift "ANNO 1898". Ter bekroning van de middenas een lucarne met fronton en smeedijzeren nokversiering.

De achtergevels aan de binnenplaats zijn geheel wit gesausd en voorzien van segmentboogvormige houten T-vensters.

Deze binnenplaats wordt afgesloten door een bakstenen muur. De indeling van het pand is grotendeels intact.

Waardering

Het dubbele herenhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Het pand is een belangrijk onderdeel van het beschermde stadsgezicht Maastricht, is door de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van belang voor het aanzien van de stad. Het herenhuis beschikt over een hoge mate van gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien is er sprake van een aanzienlijke architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis Dubbel herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hollmann, J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Sougniez, L. ; Limburg
opdrachtgever