Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506869
Complexnummer
506868 - Zrs Onder de Bogen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82810/26
Kadastrale aanduiding
Maastricht B 4981
Sint Servaasklooster 14, 6211 TE te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Neo-gothisch POORTGEBOUW van het kloostercomplex van de Zusters Onder de Bogen, 1870-1871, ook aangeduid als gebouw N, de Jozefbouw of de Bogeningang. Gesitueerd tussen de twaalfde eeuwse bogen die het westwerk van de St.Servaaskerk steunen en oorspronkelijk de verbinding vormden met de proosdij, de ambtswoning van de proost van het kapittel van St.Servaas.

Omschrijving

Rechthoekige plattegrond, in dwarsrichting ten opzichte van het St.Servaasklooster. Asymmetrische lijstgevel over drie bouwlagen, waarachter een bouwvolume schuil gaat onder een zadeldak met zinken bedekking.

Bakstenen gevel, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde plint met hardstenen lijst. Natuurstenen dorpels en vensterlijsten.

Segmentboogvormige strekken met gele bakstenen aanzet- en sluitstenen.

Sierankers. Natuurstenen gevelstenen met vierpasornament.

De gevel telt vijf vensterassen waarin rechthoekige kruiskozijnen met zandstenen traceringen; spitsboogvormige vensterlijsten met verticale zandstenen traceringen en driepas bovenlichten met glas-in-lood; oeil-de-boeuf-vensters met driepas; zowel segmentboogvormige als rechthoekige geornamenteerde natuurstenen deurlijsten, verticale bovenlichttraceringen. Een daarvan is voorzien van het beeld van de H. Carolus Borromeus uit 1873.

Het poortgebouw van het kloostercomplex beschikt over een waardevol INTERIEUR waarin onder meer de geornamenteerde tegellambrizeringen en tegelvloeren van belang zijn.

Waardering

Het poortgebouw van het kloostercomplex Onder de Bogen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het poortgebouw is vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek van groot architectuurhistorisch belang. Het poortgebouw is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van zeer groot belang voor het aanzien van de stad. Het pand beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de Maastrichtse binnenstad.

Het poortgebouw is bovendien architectuurhistorisch, typologisch en functioneel zeldzaam te noemen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506868. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloosterpoort

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1871
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver