Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506871
Complexnummer
506868 - Zrs Onder de Bogen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82811/12
Kadastrale aanduiding
Maastricht B 4981
Bij Sint Servaasklooster 8, 6211 TE te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Voormalig PENSIONAAT voor dames, thans bekend als het Elisabeth Gruytershuis, 1936. Gesitueerd in de gesloten wand van het St.Servaasklooster, aan de noordzijde van het kloostercomplex van de Zusters Onder de Bogen. Ontworpen door architect A.J.N. Boosten, in opdracht van de Zusters Onder de Bogen, in een door het Nieuwe Bouwen beïnvloede stijl, waarin elementen van het Nieuwe Bouwen verenigd zijn met de toepassing van traditionele, streekgebonden bouwmaterialen.

Omschrijving

Het pensionaat heeft een U-vormige plattegrond, waarvan de open zijdenaar het noorden is gericht. Vier bouwlagen plus zolder en souterrainverdieping. De gevel aan de straatzijde is voorzien van een basalten plint en een zandstenen optrek. De hoofdentree is links van de middenas geplaatst en wordt aan de rechterzijde geflankeerd door een zestal vensterkozijnen, aan de linkerzijde door twee vensterkozijnen plus een dubbele, rechthoekige houten deur. Onder elk vensterkozijn bevindt zich een souterrainvenster. De deurlijst van de hoofdentree is uitgevoerd in licht getinte natuursteen. De optrek heeft vier dubbele vensterassen. De vensterlijsten zijn uitgevoerd in basalt. De achtergevel aan de kloosterhofzijde telt eveneens vier dubbele vensterassen, maar is evenals de gevels rond de opengebleven binnenplaats geheel in baksteen uitgevoerd. De oorspronkelijke stalen kruiskozijnen zijn vervangen door aluminium vensters met een identieke geleding. Koperen dorpels.

Het geheel wordt gedekt door schilddaken met leien. Overstekken, koperen goten. De dakvlakken aan de straat- en kloosterhofzijde zijn voorzien van een zevental dakkapellen.

Waardering

Het voormalige damespensionaat is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect A.J.N. Boosten, de hoogwaardige esthetische kwaliteit en het bijzondere materiaalgebruik.

Het damespensionaat behoort tot het beschermd stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de binnenstad en is van belang voor het aanzien van Maastricht. Verder beschikt het pensionaat over een gaaf exterieur en is van importantie voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is het gebouw architectuurhistorisch en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506868. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Damespensionaat

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1936
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
met invloeden van Nieuwe Bouwen

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boosten, A.J.N. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Zusters Onder de Bogen ; Limburg
opdrachtgever