Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507522
Complexnummer
507515 - Overcinge
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/17
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Havelte H 4722
Overcingelaan 3, 7971 RC te Havelte

Omschrijving

Inleiding

Gebouwd als koetsierswoning naar ontwerp van A. Zwikker uit Meppel en in opdracht van Mr. Linthorst Homan. De vormgeving is in Neorenaissance stijl. De woning ligt nabij de gemetselde ingangsmuur.

Omschrijving

KOETSIERSWONING in baksteen opgetrokken en gedekt door een met Tuile du Nord belegd schilddak; schoorsteen in de nok; zij- en achtergevel voorzien van goot op uitgemetselde klossen. Symmetrisch ingedeelde trapgevel met kruiskozijnen met roedeverdeling, onderluiken en segmentbogen welke zijn voorzien van aanzet- en sluitstenen. Oostelijke zijgevel met een half kruiskozijn, vervolgens een sprong waarin de rondboog toegangsdeur onder ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen; daarboven een ovaalvormig zesruitsvenster; lagere zijgevel met onder meer een gekoppeld vierruits venster. Asymmetrische achtergevel met links een vierruits venster met luik, een rechtgesloten toegangsdeur, een tweede vierruits venster met luik; rechts een tot venster omgebouwd loopdeur met negenruits bovenlicht. De westelijke zijgevel heeft links een kruiskozijn als in voorgevel en geheel rechts een half kruiskozijn zoals in oostgevel.

Waardering

KOETSIERSWONING van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de relatie met Overcinge en de daaraan gekoppelde bijzondere cultuurhistorische ontwikkeling van een landhuis, vanwege de zorgvuldige vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege ligging ten opzichte van het complex Overcinge en het beschermd gezicht Eursinge. Grotendeels gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507515. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetsierswoning Bij Overcinge

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1919
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zwikker, A ; Drenthe
aannemer / uitvoerder