Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507681
Complexnummer
507680 - Bellinckhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82836/190
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Ambt-Almelo I 4766
Wierdensestraat 208 a, 7604 BR te Almelo
Wierdensestraat 208, 7604 BR te Almelo

Omschrijving

Omschrijving

Het LANDHUIS is onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een I-vormige plattegrond onder een samengesteld schilddak. Het dak is gedekt met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen en voorzien van grote geprofileerde schoorstenen met rookverdelers onder overstekende dekstenen en dakkapellen met zesruits vensters, wangen en frontons. Op de hoeken van de gevels en risalieten zijn hoeklisenen met schijnvoegen gemetseld, het pand is rondom voorzien van een zandstenen hoofdgestel met een gootlijst op modillons. De vensters en bovenlichten met roedenverdeling zijn onder strekken geplaatst en grotendeels behangen met persiennes.

De symmetrische voorgevel (N) is boven een hardstenen plint met daarin keldervensters opgetrokken, telt zeven vensterassen en heeft een middenrisaliet en twee hoekrisalieten. In het middenrisaliet (drie vensterassen) bevindt zich de licht risalerende ingangspartij onder een fronton, waarin modillons en een oeuil de boeuf tussen guirlandes. De entree boven een natuurstenen trap bestaat uit een dubbele houten deur met rondboog bovenlicht waarin siersmeedijzer, geflankeerd door ionische pilasters voor een natuurstenen omlijsting met schijnvoegen. Dit alles onder een hoofdgestel, een maniëristische sluitsteen en een rondboog fronton. Links en rechts van de entree zijn zeshoekige ijzeren lantaarns opgehangen. Op de nok boven het midden van de gevel is een achtzijdige dakruiter met acht zuiltjes, een koepel en leien geplaatst.

Voor het linkerdeel van de linker zijgevel (O) bevindt zich een grote uitbouw met hoofdgestel onder een balkon met een witgeverfde balustrade.

Het linkerdeel van de uitbouw is een met vensters dichtgezette loggia, in het rechterdeel bevindt zich boven een gemetselde trap een houten deur met een venster met diagonale roedenverdeling tussen twee kleine vensters met diagonale roedenverdeling. De oorspronkelijke loggia is eveneens via een gemetselde trap te bereiken. Op lage gemetselde muurtjes met hardstenen dektegels staan hier hardstenen dorische zuilen die het terras erboven ondersteunen en waartussen vensters met stalen kozijnen zijn geplaatst. In de rechter zijgevel van de uitbouw (N) zijn een rondboogdeur en een vierruits venster geplaatst.

De symmetrische achtergevel (Z) telt zeven vensterassen, met tussen de twee hoekrisalieten een groot betonnen balkon met een zandstenen balustrade op dubbele zandstenen dorische zuilen. De middelste vensteras risaleert licht onder eenzelfde fronton als in de voorgevel. Voor dit risaliet is in het balkon een halfronde uitbouw gemaakt. Onder de aansluitingen van deze ronding zijn extra zuilen geplaatst. De vijf terrasdeuren onder het balkon zijn ook behangen met persiennes. Langs de achtergevel ligt een groot gemetseld terras met trappen naar de tuin. In het midden van de rechter zijgevel (W, drie vensterassen) is eveneens een deur met persiennes boven een trap geplaatst.

In het huis zijn onder meer de volgende onderdelen bewaard gebleven: * De hal en gang met gestuct plafond, lijstwerk, ionische zuilen, oorspronkelijke deuren, marmeren lambrizering en vloer, de schouw met marmer en stucwerk en de trap met de trapleuning met zware houten balusters.

* De eetkamer met mahoniehouten betimmering met Tudorbogen, ingebouwd buffet, vitrinekast en Engels plafond.

* De salon met groene lambrizering, roze zijden wandbespanning en gestuct plafond.

* De herenkamer met lambrizering, schouw, betimmering met spijltjes rond verwarming en goudleer behang.

* De keuken met ingebouwde lichtgeel geverfde vitrinekasten en twee oorspronkelijke Atag fornuizen.

* De badkamer met een dubbele wastafel met houten kastjes eronder en een bad met douche.

* De Stigler lift van Ing. Bureau Huygen en Wessel uit Rotterdam met houten betimmeringen en ijzeren schuifdeuren.

Waardering

Het landhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats

- het ontwerp dat kenmerkend is voor het oeuvre van architect Karel Muller

- de Um-1800 vormgeving in combinatie met de Engelse invloed

- de rijkheid aan details

- de beeldbepalende ligging in de tuin en aan de Wierdensestraat

- de gaafheid van in- en exterieur

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507680. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1920
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hanrath, J.W. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur
Muller, K. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur