Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507882
Complexnummer
507880 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82689/104
Kadastrale aanduiding
Goes D 5394
Singelstraat 7, 4461 HZ te Goes

Omschrijving

Inleiding

Pastorie, behorend bij, en door middel van een één laag hoog, plat gedekt tussenlid, verbonden met de naastgelegen Rooms-katholieke kerk. Het gebouw is gedeeltelijk onderkelderd. De pastorie en het tussenlid zijn uitgevoerd in overgangsarchitectuur. De pastorie is omstreeks 1908 gebouwd op de plaats van een waterstaatskerk welke na het gereedkomen van de huidige Rooms-katholieke Maria Magdalena kerk is afgebroken. Het gebouw is van forse afmetingen door de aanwezigheid van vergader- en logiesruimten in verband met de functie als dekenaat-centrum.

Omschrijving

Pastorie van twee bouwlagen hoog op rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak, geheel opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. De voorgevel bezit aan de rechter zijde een vooruitspringende gevelpartij met een afgeknotte topgevel welke wordt afgesloten door een gesloten attiekje tussen pinakels. In de topgevel domineert op de verdieping een drievlaks houten erker met gesneden kozijnwerk onder een met leien gedekt, gebogen dak dat is voorzien van een bekroning van ijzeren hekwerk. De erker wordt gesteund door consoles en een zware schoorconstructie in het midden. De erkerramen zijn voorzien van rijke glas-in-lood bovenlichten. In de geveltop en links op de verdieping houten schuiframen in rondboog gevelopeningen. Op de begane grond getoogde houten schuiframen. De centraal geplaatste entree bezit een tweelicht als bovenlicht onder een gedecoreerde natuurstenen latei. Daarboven een houten schuifraam eveneens met een latei, dat voorzien is van een cirkelraam als bekroning. De voorgevel wordt afgesloten door een houten gootlijst op uitkragend siermetselwerk. De achtergevel is voorzien van per twee bij elkaar geplaatste houten schuiframen. De middentravee bevat een achterdeur en daarboven op de verdieping een enkel schuifraam.

Aan de linker zijde van de achtergevel een platgedekte, serre-achtige uitbouw voorzien van glas-in-lood ramen, de bovenlichten uitgevoerd met gekleurd glas-in-lood met Art Nouveaumotieven. Het afgeplatte schiddak is gedekt met leien in maasdekking en op het voor- en achterschild voorzien van twee dakkapellen.

In het interieur resteren verschillende onderdelen uit de bouwtijd, onder meer op de begane grond stucwerk plafonds met Art Nouveau-trant motieven in de rechter voorkamer en de vergaderzaal daar achter. Uit de bouwtijd zijn voorts de meeste paneeldeuren met omlijstingen bewaard gebleven. Vanuit de dwarsgang naar het tussenlid is de kelder met wijnkelder bereikbaar welke is voorzien van een plafond met troggewelfjes tussen stalen binten. Het relatief kleine trappenhuis bezit een trap met gesneden balusters en gedraaide houten spijlen. Op de verdieping onder meer diverse kamers met houten lambris, sobere marmeren schouwen en stucplafonds met vrij eenvoudige motieven en lijsten. De rechter voorkamer en de aangrenzende tussenkamer worden verbonden door een zware schuifdeuren-pui. De verdieping bevat een groot aantal kamers aan weerskanten van de centrale gang.

Het schilddak met plat gedeelte is uitgevoerd als beschoten kap met eenvoudige grenen spanten.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en als architectonisch interessant en functioneel onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507880. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden