Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507901
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82641/143
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goes AE 1052
Goes AE 1053
Goes AE 1054
Goes AE 895
Goes AD 743
Goes AE 287
Goes AD 593
Goes AD 665
Goes AD 594
Goes AE 885
Goes AE 547
Goes AE 289
Wolphaartsdijk

Omschrijving

Inleiding

Restant van algemeen in zuidwest Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog compleet met zogenaamde trapjesglooiing aan de zeezijde. Het object bestaat uit twee gedeelten aan weerszijden van de haven van Wolphaartsdijk: van de haven in westelijke richting tot de inlaag. In oostelijke richting vanaf de haven langs de zeezijde van de Zuidvlietpolder en deels van de Oosterlandpolder; samen ongeveer drie km lengte en daterend uit 1927-1929. Het hier toegepaste dijkverhogingssysteem werd ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen.

Omschrijving

Systeem van betonnen koppellijsten waartussen betonnen muurplaten in sponningen zijn geplaatst. Zowel de lijsten als de muurplaten zijn voorzien van een verzwaarde voet met een omgezette rand ter voorkoming van onderspoeling.

Nabij de inlaag is aan de zeezijde een trapjesglooiing aanwezig met betonstenen aan het bovenste gedeelte en een bekleding met Vilvoordse steen aan het onderste gedeelte.

Waardering

Dijkverhogingssysteem van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en als zeldzaam wordend voorbeeld van een typologische en technische ontwikkeling.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Zeewering

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
invloeden