Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508032
Complexnummer
508021 - Oud Wassenaar
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82973/46
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 9107
Schouwweg 92, 2243 BM te Wassenaar

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: Voormalige DIENSTWONING.

Inleiding

De voormalige dienstwoning in Neo-Hollandse Renaissancestijl, oorspronkelijk behorend bij Kasteel Oud Wassenaar, is in 1876-77 gebouwd naar ontwerp van de architect C. Muysken. Omstreeks 1920 is het pand in opdracht van J.A. v.d. Star verbouwd door de architect J.J. Brandes.

Omschrijving

De samengestelde bouwmassa van het pand onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken met trapgevels had oorspronkelijk een T-vormige plattegrond die door latere aanbouwen aan de zijgevels is vergroot. De vleugel evenwijdig aan de straat heeft een hoog zadeldak tussen twee trapgevels, het zadeldak boven de vleugel daarachter heeft een lagere noklijn. De daken zijn gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn rijk gedecoreerd met in gele baksteen uitgevoerde geblokte hoeklisenen, lijsten rond gevelopeningen en trapgevel-ornamenten. (Deels vernieuwde) vensters en glasdeuren met roedenverdeling onder rond- en korfbogen. In de boogvelden siermetselwerk. In de voorgevel (noordwest) twee vensters, in het dakschild twee dakkapellen en op de nok van het dak een grote schoorsteenpartij. Tegen de eindgevel aan de zuidwestzijde een lagere uitbouw onder zadeldak met trapgevel. De gevel van de dwarsvleugel is omstreeks 1920 uitgebreid met een rechthoekige erkerpartij onder loggia. De trapgevel aan de zuidoostzijde is voorzien van een natuurstenen cartouche met de jaartallen 1876-1877. De aanbouw aan de noordoostzijde telt twee bouwlagen onder een steekkap.

Waardering

De voormalige DIENSTWONING is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde alsook vanwege de functionele en stilistische samenhang met kasteel Oud Wassenaar. De situering aan de Schouwweg herinnert aan de lokatie van het oude huis Oud Wassenaar. De vormgeving in Neo-Renaissancestijl is overeenkomstig de bouwstijl van het kasteel. Het pand is redelijk gaaf en herkenbaar in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De dienstwoning vormt met de pergola een beeldbepalend ensemble aan de Schouwweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508021. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1877
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing