Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508033
Complexnummer
508021 - Oud Wassenaar
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82973/43
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 9107
Bij Schouwweg 92, 2243 BM te Wassenaar

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: PERGOLA.

Inleiding

\t

De pergola, oorspronkelijk behorend bij kasteel Oud Wassenaar, is tegelijk met de naastgelegen dienstwoning uit 1876-1877 gebouwd naar een ontwerp van de architect C. Muysken. De pergola ligt evenwijdig aan de Schouwweg en eindigt aan de noordzijde tegen de voorgevel van de dienstwoning. Het centrale toegangshek in de pergola geeft toegang tot een rotonde met gazon en monumentale beuk, het voorplein van het oude huis Oud Wassenaar.

\t

Omschrijving

\t

De symmetrische pergola telt aan weerszijden van het hek vijf traveeën. Aan de uiteinden springt de pergola één travee in en volgt, in zes traveeën, de gebogen lijn van de rotonde. De gemetselde hekpijlers zijn gedecoreerd met zandstenen kroonlijsten, sierbanden en triglyfen onder segmentboogvormige frontons. De pergola bestaat uit een laag in rode baksteen opgetrokken muurtje en gemetselde kolommen met sierbanden van gele baksteen die het houten latwerk dragen. Tussen de kolommen een opengewerkte borstwering van decoratief maaswerk in verschillende patronen. Onder en boven de borstwering een horizontale lijst van geprofileerde gele baksteen. De kolommen ondersteunen een balk waarop geprofileerde dwarsbalken en het latwerk rusten.

\t

Waardering

\t

De PERGOLA is van algemeen belang vanwege de cultuur- en (tuin)architectuurhistorische waarde alsook de functionele en stilistische samenhang met het kasteel Oud-Wassenaar. De situering aan de Schouwweg herinnert aan de lokatie van het oude huis Oud-Wassenaar. De vormgeving in Neo-Renaissancestijl is overeenkomstig de bouwstijl van het kasteel. De pergola is redelijk gaaf en herkenbaar in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

\t

De pergola vormt met de naastgelegen dienstwoning een beeldbepalend ensemble aan de Schouwweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508021. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Pergola

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1877
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing