Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508037
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82779/109
Kadastrale aanduiding
Leens B 2091
Zuster A. Westerhofstraat 47, 9965 PH te Leens

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS (oorspronkelijk schipperswoning), bestaande uit een voorhuis uit 1772 met waardevolle (deels van elders afkomstige) contemporaine interieuronderdelen en een tweede helft 19de-eeuws achterhuis. Het geheel is in 1985/86 met zorg gerestaureerd, bij welke gelegenheid het achterhuis is aangepast aan moderne eisen van bewoning. De nadruk van de bescherming ligt derhalve op het laat-18de-eeuwse voorhuis, de inwendige structuur daarvan en de waardevolle interieuronderdelen.

Omschrijving

VOORHUIS (1772) op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met blauwgeglazuurde Oudhollandse pannen belegd zadeldak tussen topgevels; hoekschoorstenen met borden; beitelingen langs de geveltoppen; rechte muurankers en jaartalankers 1772. De voorgevel is regelmatig ingedeeld: in het midden een deur met bovenlicht met aan weerszijden drie schuiframen met roedenverdeling (6/9) en luiken; onder en boven de ramen 1/2steens rollagen; in de zijgevels twee dito ramen met luiken en rollagen; in de geveltoppen twee kleine zoldervensters met luik. INTERIEUR VOORHUIS. In het interieur is ondermeer van belang: de centrale met plavuizen belegde gang, welke doorloopt in het later aangebouwde achterhuis; de plankenvloeren, de originele zolderbalken met duive- of duveljager en deels nog originele plafonddelen; voorts in de kamer links van de gang de originele laat-18de-eeuwse contemporaine bedstedenwand (beddenschot) met geschilderde paneeldecoratie, de 19de-eeuwse gemarmerde houten schoorsteenmantel, jeneverkastje, de houten blinden; in de kamer rechts van de gang de eveneens laat-18de-eeuwse uit de stad Groningen afkomstige bedstedenwand met trompe l'oeil decoratie, de 19de-eeuwse gemarmerde houten schouw; jeneverkastje. ACHTERHUIS (tweede helft 19de eeuw) op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met rode Oudhollandse pannen belegd schilddak; goot op houten klosjes; rechte muurankers. Enkele en gekoppelde zesruitsschuiframen. Het INTERIEUR van het ACHTERHUIS is aangepast aan de eisen van moderne bewoning en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens de bouwgeschiedenis - wegens de waardevolle interieuronderdelen - als kenmerkend onderdeel van de bebouwing aan de Zuster A. Westerhofstraat

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1772
1772
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing